Osvobození Osvětimi se připomínalo i v Praze u Koněva

27.01.2020 20:44

Několik desítek lidí si dnes na shromáždění u sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 připomnělo 75. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim. U sochy Koněva lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky, někteří z nich měli vlajky České republiky a bývalého Sovětského svazu. Akci organizovala Komunistická strana Čech a Moravy. Na akci promluvil například bývalý místopředseda KSČM Josef Skála.

Osvobození Osvětimi se připomínalo i v Praze u Koněva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz) založili němečtí nacisté v roce 1940 a mezi prvními v něm byli internováni polští odbojáři. Následující rok byl poblíž postavený rozsáhlejší komplex Osvětim II - Březinka (Birkenau), který se stal největším střediskem určeným nacisty k vyhlazování evropských židů. Podle osvětimského muzea v táboře zahynulo přes 1,1 milionu lidí, z toho milion židů. Vězněno tam bylo i na 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6 000.

Tábor osvobodila 27. ledna 1945 sovětská Rudá armáda. V roce 1947 byl pak celý objekt prohlášen polským národním památníkem.

Koněvovu sochu v Praze vandalové opakovaně poškozují. Poté, co ji v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit, následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, se spory začaly vést na mezinárodní úrovni.

Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 k nacistickému pohlavárovi. Rusko také pohrozilo odvetnými kroky.

Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 6 z letošního září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Vedení radnice přesun sochy i vytvoření nového památníku řeší s magistrátem i Ministerstvem obrany. Kdy a kam bude Koněvova socha přestěhována, zatím není jasné.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Později však vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…