Otec Matěje Hollana burcuje kvůli klimatu: Vlastnit auto ve městě je zlozvyk. Vystavovat bohatství na odiv je hanba. Bohatí mají rozdávat chudým...

18.11.2019 17:55

Brněnský ekolog Jan Hollan, otec bývalého brněnského zastupitele Matěje, se pro BrněnskýDeník.cz rozhovořil o oteplování. Podle jeho slov z chudých států lidé utečou. „Místo tu je,“ uvedl.

Otec Matěje Hollana burcuje kvůli klimatu: Vlastnit auto ve městě je zlozvyk. Vystavovat bohatství na odiv je hanba. Bohatí mají rozdávat chudým...
Foto: canon.cz
Popisek: Západ slunce, ilustrační foto.

Hollan v rozhovoru mimo jiné uvedl, že zabránit katastrofálním dopadům klimatické změny se musí pokusit každý. Míní, že každý se musí omezit a přijmout odpovědnost. „Patříme mezi historicky největší znečišťovatele planety,“ podotkl.

Klimatickou krizi dle jeho názoru způsobila fosilní paliva, jež měníme na oxid uhličitý. „Roste jeho obsah v ovzduší a to pak stále silněji tepelně izoluje naši planetu,“ poznamenal Hollan. Nezastavitelných požárů nebo častých povodní jako v Americe se však v takové míře neobává. Varuje však obyvatele Indie a Indonésie, že v oblastech nebude možné přežít vinou vysokých teplot a vlhkosti. „Těmto zemím je potřeba pomoct. Nejen penězi, ale i vědomostmi,“ dodal.

Podle jeho slov pak právě klimatická krize ovlivňuje světovou migraci. „Pokud se výrazně oteplí, tak bude světová produkce pšenice možná jen poloviční, cena stoupne, to je obrovské nebezpečí,“ podotkl a upozornil na nutnost snížení stravovacích návyků. 

„Je potřeba změnit plýtvavou a nepoučenou společnost. Musí skončit móda konzumu, bez toho snížit emise nejde. Navíc patříme spolu s Brity, Němci a Američany k největším znečišťovatelům,“ řekl Hollan s varováním, že na jednoho obyvatele máme dvakrát větší emise než Čína.

Dle jeho slov bychom měli investovat do rozvoje podstatných odvětví, jako jsou například elektrické solárních systémy nebo větrné elektrárny. „Velká spousta panelů může být na polích svisle a mezi nimi mohou jezdit traktory. Takové instalace navíc budou bránit větru a pole nebudou tak vysychat,“ řekl. Nabádal i k nižšímu užívání aut, letadel a topení na nižší teploty.

„Ve městě vlastnit auto je většinou zlozvyk. Mít velké a těžké auto je zvlášť velká hanba. Stejně jako vystavovat na odiv bohatství a utrácet peníze na osobní spotřebu. Když je někdo bohatý, tak má peníze rozdávat. Má povinnost vůči chudým. Skromnost je ctnost,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…