Otrava. Pád do komatu. K Donaldu Trumpovi míří z Ruska nová a naléhavá zpráva

05.02.2017 20:08

Jeden z nejhlasitějších kritiků Kremlu a bývalý novinář Vladimír Kara-Murza ve svých pětatřiceti letech upadl do kómatu. V jeho těle selhávají orgány. Lékaři mluví o otravě. Kdo může mít zájem na skonu kritika státní moci? Tuto otázku si položil The Wall Street Journal.

Otrava. Pád do komatu. K Donaldu Trumpovi míří z Ruska nová a naléhavá zpráva
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Vladimir Kara-Mrza patří mezi nejhlasitější kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Teď mu ale na kritiku nezbývá dost sil, jelikož leží v moskevské nemocnic a postupně mu selhávají orgány. Lékaři tvrdí, že může jít o otravu. Kara-Murza přitom již podobnou situaci přežil, a to před dvěma lety.

V roce 2012 na sebe Kara-Murza upoutal pozornost ruských úřadů, když jako zaměstnanec ruské televize ve Washingtonu svědčil ve prospěch přijetí tzv. zákona Magnitského. Tento zákon zakazuje vstup do USA některým občanům Ruské federace, kteří jsou důvodně podezřelí z porušování lidských práv. Novinář tehdy tvrdil, že zákon může napomoci k očištění ruské státní správy od lidí, kteří nectí lidská práva. Kara-Murza byl poté byl poté z ruské televize vyhozen.  

Celý článek naleznete zde

Kara-Murza udržoval kontakty také se zavražděným opozičním ruským politikem Borisem Němcovem. Ten byl zastřelen v únoru 2015. Krátce na to skončil v nemocnici také Kara-Murza, který americké CNN sdělil, že byl otráven a nenapadá ho jiný důvod, než důvod politický. Novinář přispíval i do deníku The Wall Street Journal.

Šachový velmistr Garry Kasparov žijící v New Yorku deníku sdělil, že Putin necouvne ani před vydáním příkazu k vraždě svých kritiků. „Putinův režim chce to nejhorší po lidi, kteří si přejí to nejlepší pro Rusko. Putin se nezalekne ani reakce zahraničí a klidně vydá příkaz k zabití i těch nejmírumilovnějších kritiků,“ řekl Kasparov.

Podle WSJ teď nastal čas, aby americké instituce – včetně Bílého domu – se jasně postavily k počínání Kremlu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…