Otrávená jablka nám nesmějí do baráku, rozetnul zemanovec první krajskou debatu. Kandidátka ANO líčila, jak ji šlendrián málem připravil o život

15.09.2016 22:25

V polovině září na České televizi odstartoval maraton předvolebních krajských debat. Jako první dostala příležitost osmička politiků z nejmenšího kraje České republiky co do počtu obyvatel – z kraje Karlovarského. A bylo na co se dívat. Ostrou přestřelku mezi politiky ČSSD a ANO vyvolalo téma Romů. Stranou pozornosti politických lídrů ale nezůstalo ani téma uprchlické krize. Otrávená jablka nám nesmějí do baráku, hřímal kandidát Okamurovy SPD a SPO Jana Veleby.

Otrávená jablka nám nesmějí do baráku, rozetnul zemanovec první krajskou debatu. Kandidátka ANO líčila, jak ji šlendrián málem připravil o život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ministerstvu vnitra byla vylosována čísla, kterými jsou označeny hlasovací lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů

Před kamerami se utkali Jaroslav Bradáč, kandidát Okamurovy SPD a Strany práv občanů, Martin Havel z ČSSD, Karel Jakobec z ODS, vedle nich stanuli Josef Janů z Pirátské strany, primátor Karlových Varů Petr Kulhánek jako lídr kandidátky Starostů a nezávislých. První dámou ve studiu byla komunistka Eva Valjentová, dále Jana Vildumetzová za hnutí ANO a nakonec pan Lubomír Vítek ze Strany zelených, starosta Nejdku.

Málo lékařů, hodně drog

Co by lídři prosazovali, když by v krajských volbách uspěli. „V mém případě nebudu zakrývat, že budeme brojit proti umísťování migrantů na našem území v případě, že by tento požadavek přišel z nejvyšších vládních kruhů,“ prohlásil Bradáč. Sociální demokrat Havel se s občanským demokratem Karlem Jakobcem shodli na tom, že je třeba udržet mladé lidi v kraji. Proto chtějí zlepšit v kraji dopravu a snažit se vytvořit podmínky pro vznik většího množství pracovních míst. Obdobnou představu předestřel i Kulhánek. Pirát Janů chce kraj učinit celkově přátelštějším a otevřenějším jeho vlastním občanům.

Valjentová z KSČM by ráda zastavila úbytek lékařů v kraji. Podle jejího názoru je třeba udržet lékaře i v malých obcích. Pokud se hnutí ANO dostane do zastupitelstva, začne hned intenzivně pracovat,“ zdůraznila jako další v řadě Vildumetzová. Upozornila, že stále nebyla dokončena dálnice D6, což by ráda změnila. Lubomír Vítek vidí budoucnost kraje v kvalitnějším vzdělávání, a to od škol základních až po školu vysokou. „Přičemž tato vysoká škola by měla být specializovaná,“ zdůraznil Vítek.

Kraji prý příliš neprospělo, že ubylo ruské klientely. Rusy ovšem nahradili Němci. Podle dosavadního hejtmana Martina Havla se ale vliv ruské menšiny ve Varech přeceňuje, zejména pohledem z Prahy, jak sdělil dosud nejmocnější politik v kraji. Z úst moderátora Jakuba Železného zaznělo, že z hlediska zločinnosti kraj trápí spíše produkce drog. Havel dal moderátorovi za pravdu. Drogy prý produkují např. Vietnamci, kteří k tomu často přistupují jako k jakémukoli jinému typu obchodu. Drogy často končí v Německu.

Tvrdý střet ANO a ČSSD

V regionu však najdeme také problematické lokality s nepřizpůsobivými spoluobčany. Existence těchto oblastí povede podle zástupce ODS Jakobce k tomu, že se možná lidé v nejmenším kraji Česka budou bát migrantů více než obyvatelé jiných krajů.

„Je jasné, že ta obava bude u nás z uprchlíků vyšší než v jiných částech republiky. Co se týká problémů s romskou menšinou, a já jsem komunálním politikem, tak bohužel nevidím žádný velký posun. Dávky nerostou lineárně, ale skoro exponenciálně a existuje mnoho agentur, které se o Romy starají... Ale obávám se, že stát ani kraj tuto problematiku nedokáže v dohledné době vyřešit,“ posteskl si lídr občanských demokratů. Nelze však vyloučit, že kraj bude potřebovat např. kvalifikované pracovníky z Ukrajiny.

Martin Havel z ČSSD má naproti tomu za to, že pomoc neziskových organizací v oblasti práce s nepřizpůsobivými je přínosná. „Každý, kdo začne kvůli této pomoci chodit normálně do práce, představuje krok dopředu,“ zdůraznil dosavadní hejtman Havel.

Vildumetzová Havlovi okamžitě vytkla, že za jeho vlády počet problematických lokalit spíše narostl, než se zmenšil, a to je zásadní problém. „My musíme docílit toho, aby ti lidé především pracovali a děti chodily do školy,“ vypálila dáma, která hejtmanovi vyčinila i za to, že se se starosty problematických lokalit schází příliš málo. Ve studiu ČT tak došlo k tomu, že se do sebe tvrdě pustili politici, jejichž strany tvoří na celostátní úrovni koalici.

Dáma z ANO zmínila i program obědů zdarma na školách, jenže je podmíněn tím, aby děti opravdu chodily do školy. Proč se k tomuto programu kraj nepřipojil, rozčilovala se stranická kolegyně Andreje Babiše. Havel kontroval, že tento projekt nepovažuje za motivační, protože nenutí lidi odpovědně hospodařit.

Politička z ANO dále konstatovala, že chce kraj připravit na zvládnutí mimořádných situací, chce žít v bezpečnějším kraji. Přidala k tomu jeden příklad. „Řeknu to, ve středu mi vlítl pod auto jelen, ale dal pán bůh a já to přežila, ale z druhé strany jsem se dozvěděla, že pachové odpuzovače, které tam měly být, tam nebyly,“ postěžovala si dáma.

Otrávená jablka nám nesmějí do baráku

V tu chvíli dostal slovo Bradáč (SPO) a nešetřil „velké strany“. „Mně se zdá, že se celý problém řešení nepřizpůsobivých lokalit zredukoval na obědy zdarma,“ rozčílil se Bradáč. Tady prý vidíme klasické politické mlžení. Pár slov poznamenal i na adresu muslimských migrantů. „Já nemám rád žádné fanatiky a muslimské zvláště. Když víte, že máte košíček jablek a každé desáté jablko jedovaté, tak ho rozhodně nenabídnete svým dětem. Takový košík vám nesmí do baráku,“ zdůraznil Bradáč. Z jeho úst také zazněl výrok prezidenta Miloše Zemana „Tato země je naše“.

Podle Kulhánka se musíme snažit oddělit válečné uprchlíky od ekonomických migrantů. Prvním musíme pomáhat, druhé musíme odmítat. Rozlišit je není nijak snadné, ale podle Kulhánka se o to musíme pokoušet.

„Nechci malovat čerta na zeď, ale už v 90. letech jsme zažili situaci, která se nám může opakovat. Z Německa k nám přicházeli občané z vietnamské komunity. A kdyby tato situace nastala s uprchlíky z islámských zemí, tak si nejsem jist, že jsme schopni tuto situaci zvládnout,“ varoval Jakobec. Jako přesvědčený demokrat liberálního charakteru však doplnil, že neexistuje žádné jednoduché a rázné řešení, jaká nabízejí populisté.

Komunistka Valjentová dala Jakobcovi za pravdu. Připomněla také, že občané Kraslic už občas na českém území potkávají uprchlíky, kteří jsou na procházkách z německé strany hranice.

Odlišný pohled na uprchlíky zazněl z úst představitele Pirátů. „V různorodosti je krása a základní myšlenkou je, že pokud se budeme uzavírat, nikam se nedostaneme,“ konstatoval k tématu migrace Janů.

Sluší se také dodat, že uprchlické téma není tím nejpalčivějším tématem pro kraj. Na tom se shodli všichni politici, byť Bradáč uprchlické téma vyzdvihoval nejčastěji.

ANO něco navrhne a kraj to začne řešit, poznamenala Babišova dáma

Ve druhé polovině pořadu se hosté věnovali relativně nízkým mzdám v kraji a nezaměstnanosti v regionu. Kulhánek (STAN) připustil, že kraj nemůže nutit soukromé podnikatele k tomu, aby zaměstnávali více lidí. „Ale může vytvářet pracovní podmínky pro vznik pracovních míst. A tady se dostávám k tomu hlavnímu, což je dokončení dálnice D6,“ zdůrazňoval lídr Starostů. Dokud nebude tato tepna existovat, lidé to budou mít těžší s hledáním práce, ale ani investorům se nebude chtít v kraji nechat své peníze.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Jakobec, podle něhož je třeba dobudovat tepnu D6. ODS má v programu pro krajské volby i snížení odvodů z platů, aby zůstalo více peněz v kapsách občanů. Podle Havla se navíc osvědčilo i budování průmyslových zón a kromě toho by v kraji měla vzniknout vysoká škola zaměřená např. na fyzioterapii. Bradáč z SPO okamžitě oponoval, že je otázka, jak kvalitní pracovní místa jsou v průmyslových zónách nabízena. Jde třeba o přebalování kafe, což považuje za nedostačující.  

Havel se vyjádřil i k výstavbě dálnice D6. Tady podle sociálního demokrata Havla doplácíme na nečinnost minulých vlád.„ Do Varů jsem se přiženil v roce 1991, přisadil si Pirát Janů. Tehdy slibovali, že dálnice do kraje bude v roce 2000, a dnes máme rok 2016, ale dálnici nemáme,“ podotkl ironicky. Snad jen lídr zelených Vítek se k dostavbě dálnice stavěl rezervovaněji. „Myslím, že situaci lze řešit i jinými dílčími opatřeními,“ zaznělo z úst politika.  

Vildumetzová připomněla, že v kraji existuje i mezinárodní letiště, které má potenciál přilákat až půl milionu cestujících, ale pohříchu tento potenciál nevyužívá. Moderátor Železný připomněl, že by na letiště v Karlových Varech mohli létat i turisté z Číny, na což okamžitě zareagovala dáma z ANO. „Mně to připadá, že hnutí ANO poukáže na nějaký problém a kraj ho začne nějak řešit,“ zaznělo z úst Babišovy politické kolegyně. V tuto chvíli letiště využívá asi desetinu své kapacity a ANO by se pokusilo udělat vše pro to, aby se počet turistů navýšil. „Ministr financí má ve svém majetku bazén hotelu Thermal, takže my vyvineme úsilí, aby byl tento bazén znovu otevřen,“ doplnila Vildumetzová. Železný političce okamžitě připomněl, že bazén nevlastní sám Babiš, klíčovou roli zde hraje ministerstvo financí, dnes v čele s Andrejem Babišem. Roli zde tedy nehraje Babiš sám.

Spolupráce s Hospodářskou komorou ČR už od školek

Komunisté jsou podle Valjentové připraveni podpořit vznik chráněných dílen, kde by dostali možnost pracovat čeští handicapovaní spoluobčané. Karlovarský kraj se ale musí potýkat i s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. „Tady si myslím, že je namístě ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR vyrazit s projekty do základních škol a možná i do škol mateřských, aby mladí lidé měli určitou perspektivu kariérního růstu,“ zaznělo z úst komunistické političky. Souhlasili s ní i primátor Kulhánek a starosta Nejdku Vítek. Podle starosty nesmíme zapomínat také na to, že se prodlužuje doba dožití, takže občané zažijí za život více než jednu pracovní kariéru. Ale kromě toho musíme dbát i na to, aby i život v kraji byl příjemnější.

Podle Bradáče by možná stálo za to, aby si kraj koupil lázně a spravoval je sám. Totéž by se dalo říci třeba o autobusové dopravě. Pravda, nebylo by to levné, ale podobný plán by podle lídra SPO a SPD stál za úvahu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…