Otrávený kebab ohrozil české životy! Nejnovější informace

06.06.2018 13:15

Otrávený kebab! V rychlém občerstvení z Hradce Králové byla nejspíše přítomna jedovatá látka. Hovoří o tom náměstek hradecké fakultní nemocnice s odvoláním na toxikology. V nemocnici skončily desítky lidí. Otrávil někdo jídlo úmyslně? Stánek je v českém vlastnictví. Informaci jako první přineslo v rámci poledních zpráv Rádio Impuls.

Otrávený kebab ohrozil české životy! Nejnovější informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Včerejší odpoledne se v Hradci Králové neslo ve znamení zvýšené aktivity záchranné služby. V nemocnici skončilo 57 lidí poté, co se přiotrávili jídlem ze stánku s kebabem. Devět z postižených muselo v nemocnici zůstat přes noc a je stále v péči lékařů kvůli přítomnosti krve ve stolici. Hygienici bleskově odeslali vzorky jídla do laboratoře.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak po pěti letech zatím dopadla síť kauz kolem Jany Nagyové-Nečasové?

2%
98%
hlasovalo: 6945 lidí

Informace také ZDE

Jak informuje Krajská hygienická stanice Královehradeckého kraje na svých webových stránkách, případ se odehrál v bistru Maxim, které patří Čechům. K ošetření byli odesláni i zaměstanci zmíněného podniku, provozovna byla dočasně uzavřena.

Velký zvrat do případu přinesl náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Ten v poledne pro rádio Impuls řekl, že v jídle byla pravděpodobně jedovatá látka. „Jedná se o toxikózu, tedy pravděpodobně o nějaký toxin, který byl v té potravě obsažen,“ řekl Tušl. Podrobnější výsledky toxikologického rozboru budou známy později.

Případu se na Facebooku věnoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Ten pomohl informaci o jedu v kebabu rozšířit. Ptá se občanů, co si myslí o možném původu jedu a také, kdo jej do jídla dal. Odpověď se podle něj nabízí. Ondráček zatím zůstává věrný vepřovému.

Ondráčkův příspěvek vyvolal bouřlivou diskusi. Paní Olga Foltýnová popisuje svou zkušenost s nedobrou úrovní hygieny v jiném stánku s kebabem.

Paní Soňa Benešová dává případ ironicky do roviny s kauzou Novičok.

Ondráček se sice odkazoval na tvrzení náměstka Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeňka Tušla, který pro iDNES.cz však uvedl, že v jídle byl pravděpodobně nějaký toxin, jenže poslanec si to špatně vyložil. Podle Tušla totiž je sice toxin jed, ale je produkován bakteriemi, a není tím pádem do jídla nikým nastražen. Za otravou tak spíše stojí špatná hygiena než záměrná otrava.

Podle Tušla se u několika přiotrávených lidí už zjistilo, že mají problémy způsobené zlatým stafylokokem. „Stačí malá dávka toxinu a tělo na to reaguje průjmem, zvracením a dalšími problémy. Nikdo v ohrožení života není,“ uvedl pro ČTK. Nikdo prý zatím neví, zda příčinou bylo například špatně upravené maso, či je na vině dresink,“ řekl Tušl pro iDNES.cz.

Svůj facebookový příspěvek s tím souvísející později Ondráček odstranil a uvedl, že byl mystifikován médii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…