Otravují tady! Jakub Železný jel v ČT. Hosta skoro nepotřeboval

01.06.2021 9:24

„Proč na českém území operuje minimálně 18 zpravodajců s diplomatickým krytím a nikdo s tím nic nedělal?“ udeřil moderátor ČT Jakub Železný na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Ten se bránil, že Česku zahraniční partneři za vyhoštění 18 ruských agentů tleskají a vydávají na jeho podporu silná prohlášení. A Železný na ministra udeřil znovu. „Tolik silných prohlášení, a přesto si ruští agenti operují po Evropě, tu otravují své lidi, tu nějaké jiné lidi,“ naznačil Železný, že se mu slova jeví nedostatečná.

Otravují tady! Jakub Železný jel v ČT. Hosta skoro nepotřeboval
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jakub Kulhánek usedl proti moderátorovi ČT Jakubovi Železnému

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) zdůraznil, že Česko postupovalo ve věci vyhošťování ruských diplomatů striktně podle Vídeňské úmluvy, na základě které požadovalo srovnání počtu pracovníků na ruské ambasádě v Praze s počtem českých pracovníků v Moskvě.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí

Moderátor Jakub Železný se vrátil k prvnímu kroku z české strany v této kauze – k vyhoštění 18 ruských agentů s diplomatickým krytím.

„Byla snaha je vyhostit už třeba dřív a čekalo se jen na nějakou záminku? Proč na českém území operuje minimálně 18 zpravodajců s diplomatickým krytím a nikdo s tím nic nedělal?“ zeptal se na to konto Železný.

Kulhánek uznal, že ruská ambasáda v Praze byla dlouhodobě personálně příliš velká.

„No právě,“ ozval se Železný okamžitě.

A ministr pokračoval.

„Jak jste řekl, nedělalo se s tím nic, nicméně vláda využila této příležitosti a udělala velmi razantní krok, za který nám i v zahraničí tleskají,“ zdůraznil Kulhánek.

Moderátor Jakub Železný navázal a připomněl, že reakce zahraničních partnerů zůstala většinou jen v rétorické rovině, ale Kulhánek okamžitě oponoval, že diplomacie stojí i na prohlášeních a prohlášení ze strany NATO a EU byla velmi silná

Železný okamžitě kontroloval.

„Tolik silných prohlášení, a přesto si ruští agenti operují po Evropě, tu otravují své lidi, tu nějaké jiné lidi. Tu vybuchují sklady,“ naznačil Železný s tím, že se mu silná slova jeví jako nedostatečná.

Poté konstatoval, že Rusko je nedemokratickou zemí a chtěl vědět, proč velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka zavítal na oslavu 76. výročí konce druhé světové války.

„Proč jel český velvyslanec ve chvíli, kdy máme takto zásadní spor s nedemokratickou zemí, zdůrazňuji s nedemokratickou zemí, na vojenskou přehlídku současné vojenské síly této nedemokratické země? Sami o této zemi tvrdíme, že její vojenská síla stojí za výbuchem a dvěma úmrtími na našem území.“

Kulhánek k tomu poznamenal, že tato otázka byla na Ministerstvu zahraničí obsáhle probírána a on tedy nakonec rozhodl. I když to nebylo snadné.

„Pokud jdu sledovat následovníky padlých vojáků, kterým je třeba vzdát absolutní úctu, že padli za svobodu Československa, tak bych měl mít na paměti stovky mrtvých Čechů a Slováků, dokonce dětí, zavražděných po okupaci 1968. Pokud sleduji dnešní ruskou armádu a tleskám jí, tak je to ta samá armáda, o které my sami tvrdíme, že na našem území provedla teroristický útok. Tak proč téhle armádě tleskat?“ ptal se Železný.

Kulhánek zdůraznil, že se na českou účast na této přehlídce díval optikou událostí z roku 1945.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…