Otřesná komunikace náctiletých. Na internetu se domlouvají, jak kašlat na roušky a s*át na pravidla. „Jezdím v buse bez a je mi ho*no!" „Není mi vidět rtěnka, p*čo!"

15.09.2020 4:35

Fričův komediální film Cesta do hlubin študákovy duše z roku 1939 se u českých náctiletých v roce 2020 nekoná. ParlamentníListy.cz se totiž podívaly do několika skupin, kde dochází k výměně názorů na současná hygienická opatření. Prim hrají roušky, které mladistvým vyloženě vadí. Prý proto, že je to zbytečné, nudné, trapné.

Otřesná komunikace náctiletých. Na internetu se domlouvají, jak kašlat na roušky a s*át na pravidla. „Jezdím v buse bez a je mi ho*no!" „Není mi vidět rtěnka, p*čo!"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dívka s rouškou, ilustrační foto

„Takže já jsem si dneska vzal triko, abyste byli v klidu, abyste si myli ruce, a ještě tady chybí, abyste nosili roušky. My je musíme nosit všichni, prosím vás. Všichni občané České republiky, protože jsme na jedné lodi. Mladí to samozřejmě nechtějí, ale já bych pěkně poprosil, že tady skutečně jde o mezigenerační solidaritu. Že jde o naše rodiče a prarodiče. Babičky a dědečky. A taky o ty, kteří nejsou zdraví, kteří jsou polymorbidní, a bojují s několika onemocněními. Mají vyšší tlak nebo mají cukrovku, nebo bohužel i onkologičtí pacienti," nechal se v neděli slyšet premiér Babiš.

Jeho slova pravidelně opakuje i řada odborníků.

Na stranu druhou, jak zmínil předseda vlády, se staví řada náctiletých. Jim podle vlastních slov roušky nesluší, jsou zbytečné, nedá se v nich pařit. Také proto se ParlametníListy.cz snažily získat maximum jejich názorů. Většina z nich se ukrývá pod komentáři k různým článkům na dané téma. Některé z nich pro dnešek vybíráme. Doplňme, že jde o reprezentativní vzorek toho, co jsme byli schopni nalézt na Twitteru a Facebooku v uplynulých několika desítkách hodin.

Drtivou většinu komentářů zachováváme v původním znění kvůli autentičnosti.

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20479 lidí
„Už asi měsíc jezdím v buse bez roušky a víte co? Nic mi není dopiče!" uvedl jeden z diskutérů. Říká si slapenkaaa a mezi jeho další oduševnělé tweety patří i status: „Domu se mi nechce, ale cejtim, že za chvilku bude můj mood vpiči a nechci být v nem mezi lidmi." Na jinou z hloupostí odepisuje další školák „pico kontext". Podobně primitivní komunikace doprovází desítky dalších příspěvků.

Řada dívek si pro změnu stěžuje, že jim roušky způsobují akné, rudne jim pleť, případně není vidět rtěnka. Chlapci pro změnu řeší alkohol, návštěvy v klubech a údajnou buzeraci. Jeden z mála podnětných příspěvků přiblížil střet s realitou.

„Ráno jsem si dal předsevzetí, že až do příští středy budu k zákazníkům bez roušek tolerantní a jen je velmi zdvořile upozorním, že roušky jsou už povinné, aby na to příště mysleli. Je 14:00 a za ty debilní kecy, co poslouchám, přeju mnohým v duchu bolestivou smrt na ventilátoru." Reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

„Jedem v Pendolinu z Plzně do FL, přistoupila banda německé mládeže, roušky stažené, chovají se jako dobytek."

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí
Další z řady vulgarit, které doprovází postoje náctiletých, má především apelativní ráz. Dívka ostatním doporučuje, jak se chovat. „Noste ty roušky přes ten nos dopici!"

PL našly i ty, kterým však liknavost vrstevníků vadí. A dali jim to rázně najevo.

„Zmrdi maj problem ze jsou zas novy opatreni a jsou to ti stejni zmrdi co chodej kazdej den nekam kalit a pak chodej vsude bez rousky jakoze pico ty jses ten problem," napsal jistý Miloš O. Byl sám. Mnoho náctiletých se pak ukrývá za status „nechci nosit ty zas*an* roušky", případně „běžte s těmi rouškami do prdele už".

Boj o roušky se ovšem nekoná pouze mezi dětinskými středoškoláky. ParlamentníListy.cz již v pondělí napsaly, že: Penny, Lidl, Albert, Tesco, Kaufland… Z většiny velkých obchodů víme o zkušenostech odmítačů roušek, kteří se skoro musí poprat s hlídači u dveří, prodavačkou nebo i utíkat před „rouškomilci“, kteří se jejich prskání bojí jak čert kříže. Totální řevnivost mezi zákazníky. Už na sebe donášejí, volají na sebe policisty i sekuriťáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…