Otrocká, slouhovská, poslušná mentalita českých novinářů. Petr Žantovský dodává příklady. Proč mezi nadávkami Zemanovi nikdo nenapíše, že Havel dal vyznamenání Olze?

31.10.2015 14:39 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Velice důkladně rozebírá Petr Žantovský to, jak sdělovací prostředky přistoupily k referování o státních vyznamenáních, která při příležitosti 97. výročí vzniku samostatného československého státu udělil prezident Miloš Zeman. Mediální analytik však ve svém pravidelném hodnocení upozorňuje také na konkrétní pochybení České televize, která vypadají méně nápadně, ale na diváka mají významný dopad.

Otrocká, slouhovská, poslušná mentalita českých novinářů. Petr Žantovský dodává příklady. Proč mezi nadávkami Zemanovi nikdo nenapíše, že Havel dal vyznamenání Olze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Příklady tří méně nápadných, ale z pohledu dopadu na diváka docela zásadních pochybení České televize si spolu s důkladným rozborem mediálního ohlasu udělování vyznamenání u příležitosti státního svátku vybral Petr Žantovský pro ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co bylo možné v uplynulém týdnu zaznamenat v českých sdělovacích prostředcích. „Často tu připomínám, a také studentům to říkám pořád, že někdy mnohem důležitější je to, co se v médiích neřekne, než to, co se tam řekne. Pak je třeba uvažovat o tom, proč se to tam neříká a v zájmu koho se to neříká. Uvedu tři příklady toho, jak se Česká televize chová a jakým způsobem na některé věci nereaguje. A můžeme se jen dohadovat, jestli tak činí z hlouposti nebo z nějakého zájmu,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Začíná nedělní, poměrně dlouhou, téměř pětiminutovou reportáží v Událostech o vynikajícím vynálezu, který může snížit riziko úrazů na železničních přejezdech. „V nedávné době jich bylo v důsledku nefunkčních zařízení nebo nezodpovědných řidičů hodně. A nějaký tým techniků vymyslel velmi průlomové zařízení, které dokáže zabránit havárii i v případě, který se zdá být docela beznadějný, třeba kdy už auto vjelo na kolejiště, a dokáže to pomocí čidel zaregistrovat a lokomotivu zastavit, přibrzdit nebo snížit její rychlost. Přišlo mi to velmi zásadní. A člověk, který v reportáži zmíněné zařízení představoval, řekl: ‚Víte, ale my to nesmíme nikam montovat, protože to musí projít schválením Evropské unie.‘ Tečka. Dál ta reportáž nepokračovala,“ diví se mediální odborník.

Slouhovská mentalita, v níž nás utvrzoval Havel, páchá v médiích velké škody

Čekal by, že se novinář zeptá, jaká instance v Evropské unii to musí schvalovat, proč to musí schvalovat, jestli ochranné zařízení na českých železnicích podléhá nějakým zásadním směrnicím evropským a podobně. „Hlavně se nezeptal, kdo tedy v té Evropské unii, která se k tomu má vyjadřovat, což může trvat několik měsíců, bude hradit škody, které mezitím vzniknou tím, že to nesmějí namontovat. Kdo bude odškodňovat životy, které vyhasnou na těch přejezdech? Na to se naši novináři neptají, berou to fakticky. Stejně jako v předlistopadových časech, když v Moskvě nebo na krajském výboru rozhodli, že zelená krychlička je červený trojúhelníček, tak to vzali tak, že je to červený trojúhelníček, a hotovo,“ srovnává Petr Žantovský a připomíná výrok řeckého filozofa Démokrita: „O bozích říkejme, že jsou.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…