Otroctví ve třetím tisíciletí. Slavná nadnárodní společnost čelí žalobám

02.02.2016 18:55

Nestlé, největší potravinářská firma na světě, se nedávno veřejně přiznala k tomu, že v Thajsku funguje v jejím řetězci otroctví, a rozhodla se proti tomu bojovat. Mezitím se však objevila další žaloba, která tvrdí, že dětští otroci pro firmu pracují i na kakaových plantážích v Pobřeží slonoviny. Proti té však společnost bojuje u soudu zuby nehty. Informuje The Guardian.

Otroctví ve třetím tisíciletí. Slavná nadnárodní společnost čelí žalobám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Potravinářský gigant Nestlé učinil loni v listopadu přelomový krok. Veřejně totiž odhalil, že v Thajsku funguje v jeho dodavatelských řetězcích nucená práce. A vyhlásil jí otevřený boj.

Rok dlouhé vyšetřování pak potvrdilo zprávy různých médií, že v Thajsku jsou otroci, již dodávají pro Nestlé mořské plody, a také, že existuje obchod s lidmi a nucené práce i ve spojení s potravou pro kočky Fancy Feast. Nestlé se vyjádřilo, že takové problémy mohly na daném trhu potkat každou firmu.

„Jak neustále tvrdíme, nucené práce a porušování lidských práv nemají místo v našich dodavatelských řetězcích,“ řekl výkonný viceprezident Nestlé Magdi Batato a dodal, že Nestlé věří ve zlepšení situace skrze lepší spolupráci.

Celý text zde

Tento krok v boji proti nucené práci od jednoho z největších nadnárodních koncernů mnozí uvítali jako předzvěst změny. Ukazuje to na nutnost jednotlivých firem přikládat větší důležitost konkrétním procesům a dodavatelům, aby tak předcházely podobným tragickým situacím.

Nestlé ale zároveň čelí v USA žalobě za využívání dětských otroků na kakaových plantážích v Pobřeží slonoviny, proti které se však i přes výpovědi očitých svědků a údajných bývalých dětských otroků brání zuby nehty.

„Společnost se tak dostává do svízelné pozice, kdy na jedné straně přiznává, že v části jejího zásobovacího řetězce funguje otroctví, a na straně druhé bojuje u soudu proti nařčení, že v jiné – mnohem výnosnější – části jejího byznysu funguje také.“

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…