Pane Kalousku, co když policie obviní i Vás? Odpověď stojí za to

19.06.2013 7:10

Vývoj událostí v korupční kauze kolem bývalé vrchní ředitelky vládního kabinetu Jany Nagyové naznačuje, že obvinění se nevyhne ani premiéru v demisi Petru Nečasovi (ODS). Vyšetřování by se mohlo dotknout také ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten je ale v klidu. "Konstrukce je tak absurdní, že bych se toho snad i rád účastnil," řekl.

Pane Kalousku, co když policie obviní i Vás? Odpověď stojí za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Ačkoli policie o vydání Petra Nečase zatím sněmovnu nepožádala, může se tak stát každým dnem. Vyplývá to z dokumentů vyšetřovatelů a nepřímo takový vývoj potvrzují i státní zástupci. Nečas podle policie za úplatu zajistil pokračování svého kabinetu, když třem rebelujícím poslancům ODS nabídl lukrativní posty ve státních podnicích, když se vzdají svých mandátů.

"Byl osobou, která ze své pozice předsedy vlády slíbila a zajistila poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi dodržení slibu a poskytnutí úplatku," citují Lidové noviny policejní usnesení. Doposud kvůli tomu skončili ve vazbě všichni zmínění exposlanci, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který měl údajně vliv na rozdělování postů, a vrchní ředitelka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Dostupné informace naznačují, že může dojít i na samotného Nečase. Náměstek olomouckých vrchních zástupců Pavel Komár potvrdil, že expremiér je veden mezi podezřelými, a naznačil, že kroky zástupců jsou předvídatelné. "Kdo zná trestní řád, ví, proč takto postupujeme. Odpověď je logická," řekl. Mohlo by to tedy znamenat, že policisty brzdilo to, že premiér je chráněn imunitou. Nejdříve proto vzali do vazby ty, kteří ochranu nemají, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Poslanci jsou připravení

Ačkoli žádost o Nečasovo vydání sněmovna dosud neobdržela, poslanci už vesměs ví, jak budou v takovém případě reagovat.  Nečasova mateřská ODS má jasno, svého odstupujícího premiéra a předsedu by nevydala. "Celou dobu říkáme, že toto není korupční jednání," říká šéf poslaneckého klubu Marek Benda.

Žádost o vydání Nečase by podle LN mohla semknout celou sněmovnu. Poslanci koaličních ani opozičních stran nejsou automaticky rozhodnutí zvednout pro vydání ruku. Sám Nečas se dle svých slov vydání nebojí. "Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v Česku. Někomu to nemusí vonět. Vypadá to nelibě, to ještě ale neznamená, že to je v rozporu se zákony," uvedl Nečas.

Kalousek je v klidu

Podobně celou věc vidí rovněž ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), kterého by se podle některých též mohlo vyšetřování dotknout.  "Myslím, že bych si to docela užil. Konstrukce je tak absurdní, že bych se toho snad i rád zúčastnil," řekl serveru Lidovky.cz.

Obvinění policie Kalousek jednoznačně odmítá. "Žádné kšefty jsem neuzavíral. Jmenoval jsem do dozorčí rady plně kvalifikovaného člověka. Ptám se, kde vidí žalobci ten úplatek? Peníze jsou za práci, která byla odvedena. Čím se živí pan státní zástupce? Rosou a zpěvem ptactva?" vzkazuje ministr státním zástupcům.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…