Pane Kalousku, jste hulvát. Aféra ,,komunistický fízl" stále nespí

30.09.2014 18:07

Spor místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ohledně „komunistického fízla“ má další dohru. Čtenář ParlamentníchListů.cz označil v dotazu adresovaném Ondráčkovi Kalouska za hulváta, s čímž Ondráček, jak uvedl ve své odpovědi, souhlasí. Komunista dodal, že Kalouska už řadu měsíců ignoruje a bude k tomu vybízet i další zákonodárce. Někdejší ministr financí si v reakci na tento dialog vzpomněl na slova z Bible.

Pane Kalousku, jste hulvát. Aféra ,,komunistický fízl" stále nespí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

„Nebudu komentovat dialog dvou komunistů. Tady bych se přidržel biblického ,Nechte mrtvé jejich mrtvým',“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kalousek. Reagoval tak na rozhovor čtenáře a poslance Ondráčka na ParlamentníchListech, kde pokračuje diskuse na téma „komunistický fízl“. Takto Kalousek označil Ondráčka kvůli jeho minulosti před listopadem 1989, za což se odmítl omluvit, byť to Ondráček požadoval, a dle slov předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) se omlouvat ani nemusí.

Čtenář označil Kalouska za hulváta, komunista souhlasil

Někteří jsou však jiného názoru. „Kalousek je hulvát a trvá na tom. Jinak by se omluvil. Zaslouží si jen pohrdání. O úrovni sněmovny jasně vypovídá její postoj. Ani tak, ani tak. Zato odsouhlasit sankce, které si za ně zodpoví občané, to umí. Nebylo by nejlepší v tomto případě ignorovat tu lidskou karikaturu pana Kalouska?“ tázal se čtenář ParlamentníchListů.cz komunistického poslance Ondráčka.

„Souhlasím s Vámi, že poslanec Kalousek je hulvát. To, jak se sněmovna jako celek zachovala při hlasování, nebudu komentovat. Svědčí to však cosi o stavu naší společnosti. Nové politické subjekty hlásají touhu po změně, ale .... Jsem toho názoru, že nyní projevy poslance Kalouska a jemu obdobných ještě zhrubnou. Já osobně poslance Kalouska ignoruji již řadu měsíců a budu k tomu vybízet i další poslankyně a poslance,“ odpověděl Ondráček.

Celý dialog si přečtěte ZDE

Jak celý spor začal?

Spor mezi Miroslavem Kalouskem a Zdeňkem Ondráčkem začal tím, že Kalousek nazval poslance „komunistickým fízlem“. Ondráček totiž před listopadem 89 zasahoval na lednové demonstraci proti komunistickému režimu během Palachova týdne. Mladý Ondráček tehdy v rozhovoru pro televizi obhajoval použití obušků při zásahu. Poté, co se dostal do sněmovny coby poslanec KSČM, jeho političtí rivalové mu začali připomínat jeho minulost.

Inkriminovaný výrok Miroslava Kalouska pochází z června letošního roku. „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně," prohlásil tehdy Kalousek.

Za označení „komunistický fízl“ pak Ondráček požadoval od Kalouska omluvu, o které měla minulý týden rozhodnout Poslanecká sněmovna. Jenže nerozhodla.  Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Němcová následně uvedla, že Kalousek se omlouvat nemusí. Podle Němcové je tak řízení uzavřeno, sněmovna věc neposlala ani na další jednání mandátového a imunitního výboru. „Disciplinární rozhodnutí tak nenabylo právní moci," potvrdila Němcová. „Sněmovna o tom nemá jak dál jednat a disciplinární jednání dneškem končí," uzavřela Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…