Pane Kalousku, toto není legální. Už se ozval i Člověk v tísni

10.12.2018 16:03

Analytik Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni opakovaně upozorňuje, že Česko má velký problém v podobě více než osmi set tisíc lidí stižených exekucí. V rozhovoru pro Reflex.cz zdůraznil, že s exekuční gilotinou za krkem dnes žijí už i děti. Prozatím se to bohužel nedaří změnit, protože vymahači dluhů prý uplatňují vliv ve všech stranách. Ránu od Hůleho dostal např. Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pane Kalousku, toto není legální. Už se ozval i Člověk v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

„Nechali jsme si ukrást spravedlnost. Jistým vlivovým, zájmovým skupinám se podařilo ovlivnit systém tak, že se přijaly zákony, které nemají v Evropě obdobu. Kumulace několika základních norem vedla k tomu, že se stalo velmi výhodným vytvářet si drobné dlužníky, kteří mají korunové a desetikorunové dluhy. Na nich se dali vydělat desetitisíce. To je příčina toho, kde jsme teď. Jednoznačně za to můžou politici, kteří přijímají ty zákony,“ začal zostra Hůle.

Vinu přičítá např. exministrovi spravedlnosti Pavlu Němcovi, který zvedl odměny advokátů za bagatelní dluhy. Současně byl akcionářem společnosti, která se zabývala vymáháním dluhů. Právě Němcův krok tento systém posunul tam, kam to vymahačům vyhovovalo. Stejně tak byl Pavel Němce iniciátorem exekučního řádu, který do našeho systému zavedl systém soukromých exekutorů,“ pokračoval Hůle. Soukromý exekutor sám o sobě není problém, ale systém, jaký fungoval u nás podle Hůleho problematický je. Špatné základy prý byly položeny v letech 2000 a 2001, tedy před osmnácti lety.

Aby byl k politikům spravedlivý, prozradil, že před lety sice poslanci a ministři na tento problém zadělali, ale teď se ho jiní politici snaží řešit. „Ať už to byl Chvojka z ČSSD, Helena Langšádlová z TOP 09, Marek Benda z ODS a Honza Bartošek z KDU-ČSL, opravdu lidi z různejch stran se připojili k tomu, aby narovnali tu nespravedlnost, která tu byla, ale zároveň v těch samejch stranách byli zastánci té vymahačské lobby,“ zdůraznil Hůle. Celá řada poslanců jsou advokáti, kteří po odchodu z politiky žijí z právních úkonů a exekuce nabízí spoustu právních úkonů a spoustu práce pro lidi, kteří se v ní mohou pohybovat.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Předseda poslaneckého klubu nejednou oponoval, že to, že si někdo půjčí, je jeho problém. Stát za takového člověka nesnese odpovědnost. Každý sám nese odpovědnost za to, co ve smlouvě podepíše.

„Ale pan Kalousek byl ministr financí a to že on nechal fungovat firmy, které vám půjčí třeba deset tisíc korun, a pak na sankcích po vás chtějí půl milionu, to upřímně řečeno není legální,“ vypálil na dálku na Kalouska Hůle.

Další ránu zasadil poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie Lubomírovi Volnému, který sice v barvách SPD bojuje proti obchodu s chudobou, ale v soukromém životě na obchodu s chudobou sám vydělává. Stačí se prý podívat na to, co píše např. MF DNES.

Uznal sice, že jak lidé, kteří si půjčují, tak lidé kteří půjčují, občas morálně hazardují. Pokud někdo půjčuje peníze člověku, u kterého si nezjistil, zda má reálnou šanci mu to splatit, tak hazarduje, že o své peníze přijde. Pokud o ně bude přicházet často, brzy si třikrát rozmyslí, než někomu půjčí. Proto má podle Hůleho smysl dovolit lidem se po nějakém čase se oddlužit, i když ze svých dluhů nezaplatí vůbec nic. V tuto chvíli je prý na oddlužení zralých až 600 tisíc lidí, kteří prakticky nemají jinou ekonomicky smysluplnou cestu ven ze svých problémů.

Hůle považuje za děsivé, když je pronásledováno šestileté dítě za to, že jelo jednou na černo. V 18 letech pak toto dítě má na krku dluh. A jakou má asi životní perspektivu? Pravděpodobně víc než mizernou.

U TOP 09 Hůle ještě chápe, že opravdu věří tomu, že stát nemá vést člověka za ručičku a každý je odpovědný za problémy, které si sám způsobí. Ale u komunistů či SPD tak trochu nechápe, proč systém exekucí nechtějí zmírnit. Snad je to prý proto, že by pak bylo méně frustrovaných voličů, kteří hledají jednoduchá řešení nabízená právě komunisty nebo Okamurovci.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Když problém nejsou schopni jasně vyřešit čeští politici, Hůle s jistou nadějí hledí do Bruselu. „Já jsem optimista, protože v tuto chvíli se v Bruselu finalizuje směrnice Evropské unie o oddlužení podnikatelů. Ta stanovuje podmínky, že to oddlužení má být tříleté a má být bezbariérové. To znamená s nulou. Já si neumím představit, že bychom něco takového přijali jen pro živnostníky,“ uzavřel své vystoupení Hůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…