Pane Klausi, zůstaňte v politice. Chce většina Čechů

24.08.2011 7:23

Podle většiny Čechů by měl prezident republiky Václav Klaus setrvat v aktivní politice i po konci svého prezidentského mandátu. V další politické kariéře prezidenta podporuje 55 % respondentů průzkumu agentury Millward Brown, který si zadaly Lidové noviny. Lidem se však nelíbí varianta, že by se Klaus stal tváří nové konzervativní politické strany po boku Ladislava Bátory. Taková možnost se zamlouvá pouze 12% respondentů.

Pane Klausi, zůstaňte v politice. Chce většina Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Podle 28% dotázaných by Klaus měl zůstat na Hradě i třetí prezidentské období. To by však bylo možné pouze tehdy, když by sněmovna stihla prosadit přímou volbu prezidenta. Sám Klaus se přitom řadí mezi odpůrce tohoto návrhu - přímé hlasování podle něj „oslabí možnost efektivního vládnutí v zemi."

Sám prezident na své nedávné oslavě sedmdesátin potvrdil, že se do ústraní ani po roce 2013 vytratit nehodlá. „Pokud mi to síly umožní, určitě zůstanu ve veřejném světě, nestáhnu se do soukromí," uvedl tehdy. Celých 44 % dotázaných by však uvítalo zcela opačný krok - Klaus by podle nich měl odejít do politického důchodu.

Klausova spolupráce s Bátorou Čechy děsí

Jen každý sedmý respondent by přivítal Klausovo angažmá v nové konzervativní straně na půdorysu občanské iniciativy D.O.S.T. O možnosti spolupráce na takovém projektu Klaus v minulosti hovořil s předsedou sdružení Ladislavem Bátorou.

Pokud by se Klaus měl vrátit do stranické soutěže, lidem by se více zamlouval v čele své rodné ODS. Takovou možnost podporuje 15% dotázaných.

Sociolog: Klaus má na návrat šanci

Podle politologů by Klaus mohl svůj comeback na politickou scénu zvládnout úspěšně. „Klaus je velmi silná osobnost. Když ho srovnáme s Milošem Zemanem či Janou Bobošíkovou, tak je jiný formát. A tihle dva neuspěli s novými stranami jen těsně," řekl Lidovým novinám sociolog Daniel Kunštát.

Čtěte také:

Klaus po odchodu? Posila pro Bobo i evropské přátele 

Klausova strana podle tisku: Hájek, Bobošíková a Bátora 

Klaus varoval před zdánlivě méně nebezpečnými ideologiemi 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…