Pane Mynáři, ve vaší vile nejspíš zazvoní finančák. A pak vám možná dorazí příkaz k doplacení daně

09.01.2015 22:03

Kauza vily prezidentova kancléře Vratislava Mynáře pokračuje. Vloží se do ní finanční správa a nechá si prověřit, zda částka 5,5 milionu korun, za kterou Mynář budovu koupil, odpovídá ceně v lokalitě obvyklé. Pokud dospěje k tomu, že ne, může mu doměřit daň. Dozví se tedy veřejnost pravdu?

Pane Mynáři, ve vaší vile nejspíš zazvoní finančák. A pak vám možná dorazí příkaz k doplacení daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Server Echo24.cz přináší informace o tom, že si finanční správa posvítí na nákup vily na Praze 10, kterou nyní vlastní kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Z částky, kterou za vilu zaplatil - pět a půl milionu korun - se mu totiž vyměřuje i daň. Úředníci podřízení ministrovi financí Andreji Babišovi mohou dopočítat doplatek daně, pokud se ukáže, že prodejní cena neodpovídá stavu objektu. Sám ministr už dal najevo, že koupi domu považuje za podezřelou, odborníci se totiž shodují na tom, že by vila v dané lokalitě měla stát víc.

Zákon dovoluje daň z nabytí nemovitosti zaplatit buď prodávajícímu, nebo po dohodě i kupujícímu. Svůj obchod mohou obě strany podpořit i znaleckým posudkem. Takový ale zřejmě vypracován nebyl. Musel proto vzniknout poměrně detailní popis objektu, aby bylo z pohledu finanční správy možné prověřit prodej - nákup budovy.  

„Právě úřednický propočet, který bude vycházet z cen okolních nemovitostí i detailního stavu domu, by mohl leccos říct o tom, nakolik částka 5,5 milionu korun za vilu v Praze odpovídá realitě. Jestli museli doplácet nějakou daň, by museli ale říct veřejnosti Široký nebo Mynář. Sami úředníci jsou totiž v daňových záležitostech vázáni mlčenlivostí," upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…