Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové

28.08.2011 18:59

Přestože na nejbližší dny nejsou oficiálně naplánovány žádné demonstrace, ve šluknovské oblasti nadále panuje tíživá atmosféra. Křehký klid v tamních městech udržují policejní jednotky. Obyvatelé Rumburku, Varnsorfu či Nového Boru prožili v relativním klidu i noc, a to i přes přítomnost pravicových radikálů, kteří vyhrožovali útoky zápalnými láhvemi.

Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Napětí na severu republiky tíží obyvatele z řad starousedlíků i Romů. Právě jejich litvínovské občanské sdružení Forum sepsalo dopis adresovaný premiéru Petru Nečasovi. Poukazují v něm na radikalizaci občanů Rumburku, Varnsdorfu a Nového Boru, která podle sdružení vede k omezování osobních svobod a ohrožování zdraví a majetku příslušníků romské komunity.

SLEDUJEME téma Romové

"Jsme si naprosto vědomi závažnosti trestních činů, které se udály v posledních dnech právě ve zmíněných městech, a odsuzujeme tyto skutky, ovšem připomínáme, že se jedná o skutky páchané jednotlivci, kteří jsou trestně stíhaní dle platného právního řádu, a v žádném případě nelze uplatňovat princip kolektivní viny," napsali předsedovi vlády členové Fora. Sdružení si dále stěžuje na postup policie při páteční demonstraci a žádá premiéra o nápravu.

Celý dopis čtěte ZDE

Sledujeme téma Romové v Rumburku
OBRAZEM Nepokoje v Rumburku

Romea.cz: Ohrožené rodině město nepomohlo. Musela utéct

Obvinění vznesená serverem Romea.cz jsou ještě dál. Podle něj jedna romská rodina musela opustit Rumburk poté, co jim jejich sousedi vyhrožovali zabitím. Rodina, které místní policie nedokázala pomoci, se musela uchýlit ke známému do Krásné Lípy.

Město však toto obvinění popírá. Radnice prý rodině nabídla ubytování, Romové však odmítli za svůj nocleh zaplatit požadovanou padesátikorunu a raději se rozhodli odejít do Krásné Lípy. "Nabízeli jsme jim alespoň odvoz, i to odmítli," prozradila serveru Týden.cz mluvčí rumburského městského úřadu Gabriela Doušová.

Výzva Romům: Nenechejme ze sebe vytvářet "rasistické agresory"

Horké léto na severu

Napětí mezi bílými obyvateli a Romy roste v severočeských městech od začátku srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na návštěvníky baru v Novém Boru. Dva násilníci přitom nadále unikají policejní cele. O čtrnáct dní později pak ještě dvacítka Romů brutálně zbila šest mladíků v Rumburku.

Podle místních nesou hlavní vinu za stávající situaci realitní kanceláře, které nepřizpůsobivé hromadně vystěhovávají na sever. Lidé, jejichž byty realitky odkoupí a následně opravené se ziskem prodají, se stěhují do ubytoven. Na těch pak rýžují zase místní podnikatelé, kteří budovy vlastní - stát jim totiž platí vysoké příspěvky za poskytování sociálního bydlení.

Čtěte také:

Prosil Nečase. Neberte nám policisty, zoufá si starosta Rumburka 

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky 

Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…