Pane Putine, pane Babiši, pane Zemane. Vy jste padlí andělé, řekl umělec Vladimír Merta v přenosu ČT a sklidil ohromný potlesk

21.03.2018 7:45

Členové České hudební akademie uvedli do Síně slávy při předávání Cen Anděl folkového písničkáře Vladimíra Mertu. Při ceremoniálu Merta mluvil o andělech svržených z nebe. V písni pak zazpíval o „vraždách na cestě k moci“ a za „padlé anděly“ označil ruského a českého prezidenta Vladimira Putina a Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Pořad přenášel program ČT1.

Pane Putine, pane Babiši, pane Zemane. Vy jste padlí andělé, řekl umělec Vladimír Merta v přenosu ČT a sklidil ohromný potlesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Přátelé, jsou taky andělé, kteří byli svrženi z nebe. Já jsem jeden z těch, kterým je dobře v této zemi. Akorát jsem dostal černou pásku na ruku a pochopil jsem, že doba je zlá,“ řekl Merta předtím, než zazpíval svou píseň Vzdálené výstřely.

Celý pořad najdete ZDE.

Anketa

Je dobře, že ČEZ přestal sponzorovat Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary?

97%
3%
hlasovalo: 18777 lidí

„Vzdálené výstřely, do vlastních řad, pýcha prý stíhá pýchu, pýcha prý předchází pád. Katyně, Gdaňsk, Praha, Tbilisi, Peking, Baku, Berlín, Budapešť. Co jméno, to zlá zpráva, a krev z dlažby smyje déšť,“ zpívá se v písni.

„Kdo cestou k moci vraždil, vraždí a bude vraždit dál. Po létech vychází najevo, že šlo jen o omyly jedinců, úchylky napravo, nalevo, zaplacené životy tisíců. Bezejmenné miliony nevinných, povstali z hrobů a bloudí ulicemi, žalují pod okny živých, na věky věků budou bloudit po naší zemi...“ zní dále ve skladbě Vladimíra Merty. 

„Místa střetů se sice mění, ale rány vojáků jsou vždycky jisté, střílejí do svých dětí, a říkají si bůhvíproč komunisté. Možná to říkám za sebe, možná tak trochu taky za vás, jestli se bojíme mluvit potichu, zkusme to tedy mlčet nahlas...“ podotýká také zpěvem Merta. 

„Počty mrtvých se sice mění, statistika mívá mrtvá místa, ale rozkazy jménem lidu, nedal nepřítel – ale komunista...“ zní v závěru písně.

„Pane Putine, pane Babiši, pane Zemane. Vy jste padlí andělé,“ zakončil pak svou píseň Merta za velkého aplausu přítomných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…