Pane ministře, to byla vaše pracovna? Vypadalo to jako v kuchyni, smál se Moravec Chovancovi na celé kolo

01.10.2017 13:32

Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra, statutární místopředseda strany, a Jan Ruml, bývalý ministr vnitra, se setkali v nedělních Otázkách Václava Moravce. Řešili spolu mimo jiné i kauzu Čapí hnízdo Andreje Babiše (ANO). Zatímco moderátor Moravec opakovaně poukazoval na výroky prezidenta Zemana a podotkl, že prezident mluví jednou tak a jindy jinak podle toho, jak se mu to hodí, Chovanec kritizoval především ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Pane ministře, to byla vaše pracovna? Vypadalo to jako v kuchyni, smál se Moravec Chovancovi na celé kolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Hned na úvod Chovanec vysvětloval, že prezidentu Zemanovi přinesl sýrový dort, a nikoli sladký dort, neb ví o zdravotních problémech prezidenta. „Já jsem vysvětloval panu prezidentovi, že nemůže vycházet z dezinformací, které jsou v tisku. Znovu si připomeňme, že pánem trestního řízení je státní zástupce... Problém byl v tom, že tisková mluvčí vydala tři zprávy, které si vzájemně odporovaly, ale tak pravda je prostě tam, že vrchní zástupce Šaroch o všem věděl,“ zdůraznil ministr vnitra.   

„Kdyby prezident vycházel z informací ministra spravedlnosti, které jsou vylhané a nepravdivé, tak by se pan prezident v té věci orientoval správně... Tady opravdu provedl devastaci pan Pelikán svými lživými výroky,“ rozčiloval se Chovanec.

Moderátor Václav Moravec připomněl slova prezidenta Zemana z roku 2013, kde policii hájil v kauze Nečasové Nagyové a pádu vlády. „Prezident Zeman mluví o policejní provokaci, ale jak jsme viděli, tak jindy policii hájil proti ODS,“ poukázal na počínání prezidenta Moravec. Znovu upozornil na to, že prezident v souvislosti s farmou Čapí hnízdo hovořil o policejní provokaci. „Ale on se přitom odvolával na slova ministra Pelikána,“ upozornil Chovanec s tím, že vinu nese zkrátka ministr Pelikán.

Když se dostal ke slovu Jan Ruml, označil počínání prezidenta Zemana a ministra Pelikána za velmi nebezpečné. To jsou věci, které se před Milošem Zemanem neděly a dít nemají. „Já to považuji za velmi nebezpečné,“ řekl jasně Ruml. „Útoky i na policii a na státní zastupitelství jsou naprosto drtivé a nemají obdoby,“ pokračoval v popisu situace.

Chovanec však řekl, že se vždy pral za nezávislost policie, nezávislost vyšetřovatelů a nezávislost státních zástupců, kteří jsou pány přípravného trestního řízení. „To je právní stát. Za to jsme v roce 1989 stáli na náměstích a cinkali klíči. Když tady proruský server ukazoval zprávu, že se nějací policisté převlékli do civilu a vmísili se mezi demonstranty, aby vyvolali provokaci, tak určitě cílem těchto zpráv je oslabit stát. To jsou útoky i ze zahraničí,“ zaznělo z úst Milana Chovance.

Ministr vnitra také hájil nezávislost vrchního státního zástupce Pavla Zemana, který odmítl přijít na Hrad. Podle Chovance udělal dobře, protože si může zachovat svou nezávislost.

Moravec v jednu chvíli shrnul výroky prezidenta Zemana o nezávislosti policie od devadesátých let minulého století. Ještě jako poslanec a premiér Miloš Zeman mluvil o presumpci viny politiků. Zeman říkával, že obecně platí presumpce neviny, ale na politiky by měla platit presumpce viny. Jenže u kauzy Čapí hnízdo místo presumpce viny mluví prezident o policejní provokaci.

Ruml doplnil, že na politiky by měla platit presumpce neviny. „Takže vy byste Andreje Babiše jmenoval premiérem,“ zeptal se Moravec. „Nejmenoval,“ odvětil Ruml. „Tak teď už tomu vůbec nerozumím,“ podivoval se Moravec.  Ruml vysvětloval, že tu existuje určitá tradice trestně nestíhaných premiérů, která by se možná mohla změnit, ale není dobré měnit tuto tradici právě od Babiše.

Když se znovu dostal ke slovu Chovanec, konstatoval, že by rád garantoval nezávislost policie a státních zástupců, ale průzkumy ukazují, že ČSSD už asi nebude mít hlavní vládní odpovědnost. „Rád bych říkal, že vyhrajeme ty volby a že budeme rozhodující silou, ale nehodlám voliče balamutit. Vždyť vidím ty průzkumy. Nežiju ve vakuu,“ pravil ministr vnitra Milan Chovanec.

Zmínil také někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou z TOP 09, která je už pět let popotahována kvůli kauze letadel CASA, což je podle českého ministra vnitra nepřijatelné.

„Když se podíváte na kauzu paní Parkanové, tak ji nemůžeme nechat klopýtat k soudu pět let. Vždyť těm lidem zničíme život. To je jeden nákup, to není žádná spletitá kauza, ale za pět let to není rozhodnuté. Já nevím, jestli je paní Parkanová vinná, nebo nevinná. Tak jak jsem ji já vnímal, tak jsem ji nevnímal jako zločince. Vždyť ten člověk má právo do roka do dvou dojít, aby ten člověk věděl, co bude s jeho životem dál,“ zdůraznil Chovanec. 

Podobné to podle Chovance je i s olomouckou kauzou Vidkun. „Vzpomeňte si, že na úvodní tiskové konferenci jsme slyšeli, že do roka to bude u soudu. Dva a půl roku jsou pryč a já se ptám, kde to je,“ podivoval se Chovanec.

Ruml se vyjádřil také k policejní reorganizaci a Chovance vůbec nešetřil. „To není žádná česká FBI, to je prostě nějaký zmetek. Vždyť je přece známo, že ti policisté do společného analytického útvaru nic nedávají, protože mají strach, že to někdo vynese ven. Já vím, že ta komise, která to řešila, od toho nakonec odstoupila, protože v tom viděla značná rizika, ale vy jste to teď udělali během několika dnů, aniž bylo jasné, co bude za dva roky nebo za pět let,“ udeřil Ruml na Chovance.

Ministr vnitra policejní reorganizaci bránil s tím, že to je úspěšný projekt.

Na přetřes přišlo také téma držení zbraní v Česku. Ruml Chovancovi vyčetl, že to s ústavním zákonem o držení zbraní přehání. Chovanec Rumlovi vrátil ránu s tím, že se asi bojí vlastních občanů. „Vy se bojíte vlastních občanů,“ řekl Chovanec Rumlovi. „No, já se nebojím vlastních občanů,“ bránil se Ruml. „Já si chci bránit vlastní domov,“ pokračoval Chovanec. „Ale to si chraňte vlastní domov, na to už teď máme zákon o zbraních a střelivu,“ připomněl Ruml Chovancovi.

„Vy jste chodil se zbraněma po sněmovně, a to ministr vnitra přece nemá dělat, tohle,“ pokračoval v kritice Ruml. Chovanec oponoval, že fotka nebyla ze sněmovny, ale z jeho pracovny. „Ta fotka byla z vaší pracovny? To vypadalo jak v kuchyni, pane ministře,“ smál se Moravec. „To byla pracovna ministra Langera, já jsem tam nic neměnil. To nebyla žádná kuchyně,“ odvětil Chovanec.

Moravec připomněl také projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který mluvil o nutnosti společné obrany. „Měli bychom si vzpomenout, co jsme říkali před rokem nebo dvěma, tak to bylo v podstatě totéž. Je dobře, že se probudili,“ rýpl si Chovanec do francouzského prezidenta.

Evropskou regulaci zbraní označil za nesmyslnou. „Nezlobte se na mě, ale ani jeden teroristický útok nebyl spáchán legálně drženou zbraní, takže my nehodláme podporovat tyhle nesmysly,“ hřímal.

Ruml se Macrona částečně zastal s tím, že to jsou v podstatě kroky vedoucí k federalizaci EU. „Já bych proti tomu v zásadě nic moc neměl, ale je potřeba říct, že to musí mít nějaké gradualistické kroky. Já bych se teď těch národních kompetencí nevzdával s tím, že do budoucna je to možné,“ uzavřel Ruml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…