Pane poslanče, Babiš Vás tituluje slovem "ko...". Komárek hovoří o alkoholu, Okamurovi i Zemanovi

16.12.2013 8:38

Novinář a novopečený poslanec hnutí ANO Martin Komárek v rozhovoru pro časopis Týden vysvětloval, jak to bylo s jeho dovolenou ve Španělsku, na kterou odjel, zatímco se ve sněmovně projednával rozpočet na příští rok. Kromě toho se rozpovídal také o svém návrhu zakázat poslancům ve sněmovně pít alkohol. A prozradil, co si myslí o Tomio Okamurovi.

Pane poslanče, Babiš Vás tituluje slovem "ko...". Komárek hovoří o alkoholu, Okamurovi i Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Martin Komárek chyběl ve sněmovně, když se hlasovalo o rozpočtu. Odjel na dovolenou do španělské Malagy spolu se svou přítelkyní, která pak na sociální síť vyvěšovala společné fotografie. Za to sklidil poslanec obrovskou kritiku, už kvůli heslu, které hnutí razilo během předvolební kampaně: "Nejsme jako politici. Makáme."

Příště by dovolenou zrušil

Za to, že nebyl ve sněmovně přítomen, se prý Komárek omluvil. "Předsedovi našeho klubu Faltýnkovi jsem dokonce řekl, že pokud trvá na tom, abych v té sněmovně byl, tak tu cestu - byť stála několik tisíc a už by se to nedalo vrátit - zruším. On mi to povolil, takže jsem tam odjížděl v dobré víře," vysvětlil v rozhovoru pro Týden poslanec.

Jak dodává, každý přece ví, že se poslanec nemůže zúčastnit naprosto všech schůzí, navíc nikdy nemá dovolenou, proto si "nějaký ten volný den musí vytvořit". "Já si navíc na tu cestu vzal dvě poměrně rozsáhlé zprávy, které jsem musel prostudovat a k nimž jsem podával v úterý a ve středu zpravodajské zprávy. Takže jsem pracoval," omlouvá svou nepřítomnost politik.

"Fakt jsem v politice krátkou dobu. Člověk udělá chybu, musí se z ní poučit. Příště už bych tu cestu zrušil," dodává Komárek.

Sedět ve sněmovně podle něj navíc není žádné makání. "Makáni není ani to, když pan Kalousek z uražené ješitnosti prodlužuje schůzi na osm hodin a my tam musíme sedět. Makáním je prosadit dobré zákony, což se nám začalo konečně malinko dařit, protože prošel zákon proti šmejdům okrádajícím důchodce," uvedl Komárek s narážkou na šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl ale přesto naštvaný. Když podle Týdne o Komárkovi mluví, používá slovo na "ko...", ale příjmení poslance to není. "Já ho tak osobně mluvit neslyšel a nevím, odkud to máte. Naše vztahy jsou korektní," odvětil redaktorovi politik.

Poslanci ve sněmovně pít nesmějí

Martin Komárek přišel s nápadem zakázat podávání tvrdého alkoholu ve všech sněmovních restauracích. Poslanec odmítá, že by šlo o populistický krok. "Ten problém není vůbec důležitý, je symbolický. Bavili jsme se o symbolické a mediální rovině a toto je poměrně jasný a čitelný signál změny. Z kampaně vím, že si lidé nepřejí, aby se poslanec choval jako nadčlověk a mnohokrát argumentovali: Nikde na žádném pracovišti se nesmí pít, proč vy můžete? Myslím, že to je opravdu symbolický krok, ale symboly hrají roli," vysvětlil politik svůj návrh.

Pokud si poslanci budou chtít dát panáka, stačí si prý zajít do Malostranské kavárny nebo hospody. "Po práci, nebo když mu to šéf dovolí, si člověk může zajít do hospody vedle své práce. Proč by na tom měli být poslanci jinak, proč by měli pít přímo v práci?" ptá se Komárek. Zcela pominul narážku redaktora, zda si příště mají poslanci zaletět na panáka do Malagy.

Že vláda přežije, není jisté

Během rozhovoru se Komárek vyjádřil i k budoucnosti právě vznikající vlády. Jistou roli prý budou hrát i vnitrostranické procesy uvnitř ČSSD. "Myslím, že ten smír je skutečně jen smírem na dobu určitou, rozpory jsou obrovské. Jak osobní, tak věcné. Ani Miloš Zeman se určitě nesmiřuje s porážkami, takže tam ten spor bude doutnat dále," domnívá se poslanec. Jestli se rozhoří, záleží podle něj také na tom, jak vláda bude fungovat a jestli se podaří uspokojit osobní ambice některých vzbouřenců.

"V našich podmínkách není nikdy stoprocentní jistota, že nějaká vláda přežije. Může ji rozložit nejednota v ČSSD, může ji složit, že si to nebude přát KDU-ČSL," přemítá Komárek.

Okamura je politicky naivní

Poslanec nevyloučil, že by lidovce mohl nahradit Úsvit Tomia Okamury. "V politice platí: Nikdy neříkej nikdy. Už se v ní staly šílenější věci, viz třeba pád minulé vlády a románek Petra Nečase. Takže teoreticky si to představit dovedu, prakticky příliš ne," říká politik.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poslanec hnutí ANO ale dodává, že se s některými lidmi z Okamurova klubu zná a připadají mu normální. "Tomio Okamura má někdy strašně zvláštní názory. Při posledním zasedání sněmovny navrhoval, aby byli staří lidé chráněni před zlými. Až tak hrozně, že by mohli být lidé nad sedmdesát let zbavení svéprávnosti, to neříkal. Ale řekněme, že to tak mohlo vyznít. Což je názor, svědčící minimálně o politické naivitě," uzavřel Martin Komárek reakci na svého kolegu ze sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …