Pane soudce, děláte to špatně. Podívejte se, proč se prý pohádaly Válková a Marvanová

01.07.2014 8:00

Server Lidovky.cz získal dopis, který může rozhodnout o jmenování současného šéfa okresního soudu v Mělníku Jana Veselého šéfem ústeckého krajského soudu. Proti Veselému se postavila ústecká soudcovská rada, spor o jeho jmenování také zničil spojenectví ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) s její tehdejší náměstkyní Hanou Marvanovou.

Pane soudce, děláte to špatně. Podívejte se, proč se prý pohádaly Válková a Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Komise pod vedením Hany Marvanové navrhla ministryni Válkové Veselého, nedoporučila ale nikoho z místopředsedů krajského soudu, píší Lidovky.cz. Proti tomu vystoupilo na třicet severočeských soudců, podle nichž nezná tamější reálie. Veselého kritizují za jeho samotnou soudcovskou praxi. Opírají se o prověrku Krajského soudu v Praze.

Místopředsedům soudu Stanisavu Černeckému a Martině Kasíkové se prý nelíbily především průtahy, a to i ve spisech Jana Veselého. „Ve většině kontrolovaných spisů vyřizovaných soudkyní v senátu 6C a 6EC byly shledány v období roků 2012 a 2013 zásadní průtahy, a to i v délce 20, 15 či 12 měsíců. Pochybení byla zjištěna i u dalších soudců a také u spisů vyřizovaných přímo předsedou soudu Veselým, u něhož se jednalo o šest spisů, které byly bez úkonu 9 měsíců, respektive 7 a 6 měsíců," cituje server Kasíkovou.

Veselý výtky zlehčuje. Jde podle něj o maličkosti

Veselý se proti závěrům v případě jedné ze soudkyň ohradil a průtahy vysvětloval jejími vleklými zdravotními potížemi. Výtky podle něj ve skutečnosti představují maličkosti.

„Najednou se prověřovaly vyřízené případy, v nichž bylo pravomocně rozhodnuto v roce 2005. Pak si mě předvolala předsedkyně krajského soudu doktorka Švehlová. Při setkání se začalo mluvit o tom, že jsem jako předseda soudu selhal, protože jsem dotčené soudkyni nedal výtku. Reagoval jsem, že jsou to marginálie. Načež mi paní Švehlová řekla, že jde o zásadní věci, které mohou vyústit v kárnou žalobu," popsal soudce již v červnu Lidovým novinám.

Černecký kandidátovi na post předsedy ústeckého krajského soudu vytýká nedostatečné manažerské schopnosti. Opomíjel prý potřebu obsadit funkci trestního místopředsedy, přičemž posléze pověřil řízením úseku soudkyni s menší erudicí, kterou následně odvolal.

Ministryně Válková ovšem ani měsíc po vítězství Veselého ve výběrovém řízení nerozhodla, zda jeho jmenování navrhne hlavě státu. Doporučení hodnotící komise je pro ni jedním z relevantních dokumentů, které se nyní kompletují, jak sama uvedla. Lidovky.cz z jejího váhání usuzují, že s doporučením komise, v níž zasedla také její tehdejší náměstkyně Marvanová, není zřejmě spokojena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…