Paní Hubáčková, vy jste úplně mimo, prosím vás. Většinu slibů porušili, takže od nich už nic nepřekvapí, varuje Babiš před vládou

11.07.2022 19:37 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš ve svém pravidelném pořadu Čau lidi pokračoval v ostré kritice vlády Petra Fialy. Tentokrát si kromě opakované střelby do hnutí STAN počíhal i na Fialovo vystoupení na půdě Evropského parlamentu a obecně na práci vlády při řešení současné krize. Vláda podle Babiše situaci nezvládá a nedělá nic pro české občany.

Paní Hubáčková, vy jste úplně mimo, prosím vás. Většinu slibů porušili, takže od nich už nic nepřekvapí, varuje Babiš před vládou
Foto: Screen Facebook
Popisek: Andrej Babiš účtuje

Babiš v úvodu svého vystoupení připomněl průzkum agentury STEM, podle nějž nejsou lidé v nadpoloviční většině spokojení s prací vlády a bojí se zvyšujících se cen. „Začnu s horšími zprávami, a to je průzkum agentury STEM, který říká, že Češi se obávají propadu své životní úrovně. Většina kvůli zdražování šetří a omezuje své potřeby. Více než 4/5 Čechů uvádějí, že se podle nich situace ohledně zdražování do budoucna nezlepší. Proč? No, protože máme takovou vládu. Celých 80 % tvrdí, že kvůli stoupajícím cenám energie museli začít více šetřit a omezovat některé své potřeby. 65 % se obává chudoby, přičemž podle nich vláda nepodniká dostatečné kroky, aby propadu životní úrovně občanů zabránila,“ procházel Babiš výsledky průzkumu.

„Takže suma sumárum, dohromady 84 % obyvatel České republiky není s prací vlády spokojeno. 54 % Čechů starších 18 let si myslí, že vláda se dostatečně nesnaží, aby zabránila výraznému nárůstu chudoby v naší zemi, a 30 % Čechů starších 18 let si myslí, že se vláda spíše nesnaží. To skutečně není dobré vysvědčení této vlády,“ dodal Babiš.

Takové vysvědčení kabinetu Petra Fialy podle Babiše zcela odráží realitu, protože vláda prý pro občany nic nedělá, ve srovnání s ostatními zeměmi. „Když si vezmeme data, začněme od cen elektřiny. Tak na Slovensku vláda zastropovala ceny elektřiny, takže Slováci platí 61 eur, to je necelých 1500 Kč. Španělé a Portugalci platí 40 eur, to je 1000 Kč. No a u nás, nové kontrakty, ČEZ prodává elektřinu za 300 eur, nebo dokonce jsem četl za 7,5 tisíce korun. A když k tomu připočítáme ještě ceny plynu, tak dnes v ČR ceny elektřiny a plynu jsou jedny z nejdražších v Evropě. A vláda místo toho, aby s tím něco dělala, místo toho, aby zastropovala ceny elektřiny, aby si vzala dividendu z ČEZu, tak absurdně ještě ČEZu, který se topí v zisku, chce půjčit 75 miliard,“ kroutil Babiš nechápavě hlavou.

Babiš navíc připomíná, že místo zastropování cen čeká Čechy další zdražování. „Ceny stoupají i o desítky procent. Od 1. července ČEZ zdražuje megawatt na 7464 Kč. Takže to je skutečně neuvěřitelné. V jiných zemích se zlevňuje nebo stropuje, ale u nás vláda nedělá nic a nechá energetické společnosti vydělávat obrovské peníze,“ pokračoval Babiš.

Podobné je to podle něj s pohonnými hmotami. „V některých zemích je strop 36 Kč, někde v Evropě 33 Kč, a ještě k tomu prémie. U nás vláda slibovala, že snížením spotřební daně zlevní. Nic se nestalo, ceny paliv klesly o haléře, přitom to mělo jít o koruny. Takže, kdy natankujeme levněji, to nikdo neví. A vůbec to nevypadá, že bysme někdy tankovali levněji,“ předvídal expremiér a uvedl, že na některých místech v Německu a v Rakousku jsou dokonce pohonné hmoty levnější než v Česku.

Další políček vláda schytává za návrhy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o zvýšení daně v závislosti na výši příjmu. „Aby toho nebylo málo, tato asociální a údajně pravicová vláda, která cenzuruje média, kontroluje marže podnikatelům, a teď přichází s návrhem navyšovat daně. Neuvěřitelné. Takže je to absolutně v rozporu s tím, co slibovali. A ono to vypadá tak, že tato vláda si počká, kdo kolik vydělá, a potom mu to zdaní. Ministr financí Stanjura to řekl jasně: nejsou limity a žádný sektor dopředu z debaty vyjmut není, nikdo si nemůže být jist. Jo, takže toto je ten pravicový absurdismus. Pan Jurečka říká ‚vyšší daně‘; expert ODS Skopeček mu vzkazuje, ať řeší důchody, odmítá ten návrh,“ podivil se Babiš nad nejednotností vlády.

Babiš v té souvislosti připomněl slova premiéra Fialy z podzimu loňského roku, kdy Fiala uvedl, že jeho vláda nebude zvyšovat daně a dokonce že zavede daňovou brzdu, která znamená, že pokud by vláda zvýšila jedny daně, jiné by musela snížit. „No a pan Jurečka, červenec 2022: ‚Navrhnu vládě více zdanit vyšší příjmy, nejen energetické firmy či banky by měly ze svého vyššího zisku přispět do rozpočtu a pomoci lidem.‘ Takže je v tom totální zmatek, pan premiér to neodmítl. Takže vlastně ani nevíme, co chtějí. Chtějí navyšovat, nechtějí navyšovat. Jestli teda poruší své sliby, a většinu těch svých slibů už porušili, takže by to nebylo žádné překvapení,“ kritizuje vládu Babiš.

Kdyby vládl on (Babiš) se svými ministry, tak vysoké ceny energií a benzínu by podle něj nebyly. „Kdyby my jsme byli u vlády, tak jedeme 24/7, protože je to absolutní krize. Všechny vlády v Evropě řeší problémy jejich občanů. Obrovská inflace a drahé energie. Poláci zavádějí tzv. credit vacation, takže lidem odloží splátky za úvěry, za hypotéky. A navíc od 1.7. snižují daň pro fyzické osoby ze 17 % na 12 %. Takže snižují daně. My jsme snižovali daně, 504 miliard za našich vlád. Ale tahle pravicová vláda nám chce navyšovat daně, což je absolutně v rozporu s tím, co lidem slibovala. Takže všichni se snaží, všichni to řeší, akorát naše vláda stále jenom signály, návrhy, každý člen pětikoalice říká něco jiného. TOPka, ta chce všechno privatizovat, chce euro. Pirát chce zdaňovat. V ODS jeden mluví tohle, druhý mluví ono. Nikdo tomu nerozumí, zkrátka absolutní chaos a lidi jsou naštvaní,“ dodal k počínání vlády Babiš.

Poté se krátce zastavil u investic do filmu nebo do sportu, které Fialova vláda nebude navyšovat. „V rámci karlovarského filmového festivalu jsme se dozvěděli od pana ministra Baxy, že investiční pobídky pro filmový průmysl vyšší nebudou. Když jsem začínal jako ministr financí, tak byly 500 milionů zvýšili jsme to na 800 milionů, a paní Schillerová až na 1,3 miliardy. Protože pro naši ekonomiku, když tady zahraniční filmaři dělají velké filmy, tak je to samozřejmě prospěšné. Takže zase nic,“ vychválil svoji bývalou ministryni financí Babiš a přešel ke sportu.

„Sport. Slovo, které jste neslyšeli z úst pana premiéra ani nikoho dalšího. Tady říkají sportovci, valná hromada České unie sportu: žalujeme vládu, nejen hokej je v ohrožení. Ano, naše děti by chtěly sportovat, ale jejich rodiče už pomalu nemají peníze ani na jídlo, na kroužky, na tábory, a na sport už vůbec ne. Takže se znovu probuďte a udělejte něco konečně pro sport. Já jsem začínal na 3,6 miliardy, a dostali jsme rozpočet na 11,3 miliardy, a založili jsme Národní sportovní agenturu. Ano, to je naše dílo. Tak by bylo dobré v tom pokračovat,“ skloubil Babiš opět kritiku vlády Petra Fialy a vychválení svého bývalého kabinetu.

Babiš se věnoval také českému předsednictví v Evropské unii a podle něj špatné práci Fialova kabinetu pro české občany. „A teď tady mám evropské okénko. No, minule jsem se vyjadřoval k tomu, co paní ministryně Hubáčková všechno nezvládla. A ona reagovala. Tak, strašně mě pobavilo, když paní ministryně v pátek řekla, že pro ni bylo velmi těžké tvrdě obhajovat pozici České republiky v době, kdy byly tři dny před převzetím evropského předsednictví; neočekává se, není obvykle ani protokolárně, říká, ani běžně, aby nastupující členská země se už chovala takto tvrdě ve vyjednávání. No, paní ministryně, vy jste úplně mimo, prosím vás,“ vzkázal ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové (KDU-ČSL).

„Kdybych já s Viktorem Orbánem nebojoval za zrušení kvót, tak není. Taxonomie je naše dílo. My s Francií a s Polskem jsme 2 roky bojovali za taxonomii. Ano, solidarita je super. No, já jsem zvědavý na ty solidární společné nákupy plynu, co avizuje pan premiér. No, tomu se musím smát. Pamatuji si dobře na solidaritu ve vakcínách, jak jsme bojovali. A ve finále moc té solidarity za dveřmi, když šlo do tuhého, nebylo. Takže vy jste tam proto, abyste bojovali za české zájmy, proto vás lidi zvolili, ale vy jste to asi ještě nepochopila, ale snad časem na to přijdete,“ pokračoval v kritické notě Babiš.

Schytal to i premiér Fiala, jehož projev na půdě Evropského parlamentu prý nikoho nezajímal a o ničem nepřesvědčil. „Pan premiér měl v Evropském parlamentu projev. Ten projev byl strašně obsáhlý, a hlavně nepřinesl žádné řešení. Žádné řešení problémů lidí. No a samozřejmě naši novináři zase psali oslavné články, že to bylo všechno skvělé, ale pokud by nevystoupila Ursula von Der Leyen, tak ta taxonomie vůbec neprošla. Váš pan Bek se ani neobtěžoval jít do Evropského parlamentu na všeobecnou rozpravu. Pan Síkela taky ne. Vy jste to vzpomněl, pane premiére, dvěma větami v projevu, že je to potřeba. Ale ve finále ani vaše frakce ECR vás nepodpořila. Takže hlavně lobbovala Charanzová a naše frakce Renew Europe. Chválabohu to prošlo. Ale v rámci předsednictví jste pro to neudělali vůbec nic, i váš europoslanec Vondra vás za to kritizoval,“ dodal Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…