Paní Merkelová, tohle už asi bude moc. Úder přichází z vašich vlastních řad

06.09.2018 13:02

Jen málo politiků nachází pochopení pro demonstrace v Saské Kamenici. Jedním z nich je ale zcela určitě ministr vnitra ve vládě kancléřky Merkelové Horst Seehofer. Jeho strana CSU je coby dlouholetá součást bloku CDU/CSU nezbytnou součástí německé vládní koalice.

Paní Merkelová, tohle už asi bude moc. Úder přichází z vašich vlastních řad
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lidskými právy proti pravičákům. Z koncertu proti rasismu

Zatímco většina z politiků SPD, Zelených, Levice, ale i nemalé části CDU má o demonstrantech v Saské Kamenici jasno a obviňuje ze šíření nenávisti, zastání lidé nespokojení s migrační politikou vlády našli u ministra vnitra Horsta Seehofera. Podle informací deníků Bild a Welt měl bývalý šéf bavorské CSU na konferenci své strany v braniborském Neuhardenbergu říci, že „matkou všech problémů je migrace“.

Seehofer vyjadřoval pochopení pro nespokojenost obyvatel Saské Kamenice a podle nejmenovaných zdrojů rovněž konstatoval, že by se pozornost politiků a médií měla v prvé řadě soustředit na brutální vraždu, která vše rozpoutala. „Debaty, které se od minulé neděle vedou, často postrádají zmínku o samotné vraždě,“ podivoval se Seehofer, jehož úst nepřišly odsudky ani na adresu Alternativy pro Německo či Pegidy, které se demonstrací rovněž účastní.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí

Seehoferův nástupce v čele bavorské CSU Mark Sroder naopak účast těchto dvou subjektů ostře odsoudil a vyjádřil se kladně k názoru, že by měla být AfD sledována zpravodajci. Vedle Seehofera odmítl kriminalizovat demonstranty snad už jenom saský premiér Michael Kretschmer (CDU). „Události v Saské Kamenici nejsou posuzovány objektivně. Samozřejmě, že tam všichni sborově nehajlovali a neprobíhaly tam žádné pogromy na migranty,“

Kretschmer tak oponoval Angela Merkelové, která se krátce před proti demonstracím ostře ohradila. „Viděli jsme fotografie a video záběry, které prokazatelně ukazovaly šíření nenávisti a pronásledování nevinných lidí. Něco takového nemůžeme akceptovat,“ citovala německá média názor kancléřky. Situace v Saské Kamenici mezitím zůstává napjatá a zítra v 18:30 by se na hlavním náměstí měla konat další demonstrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…