Paní ministryně-profesorko Válková, publicista Vás přirovnává k...

24.06.2014 13:31

Programátor a publicista Miroslav Žák nazval hned v titulku svého blogu ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou „Drábek v sukních“. Důvodem je prý neschopnost ministryně nahlédnout na všechny problémy, které v posledních týdnech ministerstvem zmítají, jako na svou chybu.

Paní ministryně-profesorko Válková, publicista Vás přirovnává k...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Profesorka Válková je dlouhá léta uznávána jako špičkový právní expert. To mohlo působit příznivě v tom, že řada kvalitních právníků kývla na spolupráci jen díky renomé paní ministryně. Jenže právě tato dobrá pověst se podle Žáka ukázala pastí.

Politik podle něj musí oplývat jinými vlastnostmi než renomovaný právní akademik. Především si musí nechat umět poradit, což vědecké kapacity obvykle nedělávají. Zářným příkladem by prý paní Válkové mohl být předseda jejího hnutí Andrej Babiš.

Pokud se expert ocitne v pozici politika, navíc v resortu souvisejícím s jeho původní profesí, mohou nastat dva případy: Buď už předtím získá nějaké politické zkušenosti, takže chápe, co politické vedení resortu obnáší. „Nebo takovou průpravu nemá, a potom je to obvykle katastrofa,“ píše bloger.  

Celý text ZDE.

Prototypem takové katastrofy podle něj bylo působení Jaromíra Drábka na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Vystudovaný fyzik a odborník na energetiku uvěřil, že je vrcholovým manažerem a že díky tomu zvládne problematiku sociálních věcí. Ukázalo se, že jí nerozumí vůbec, a k dovršení všeho jej nakonec potopila problematika IT, o které tvrdil, že jí rozumí ze všeho nejlépe. Jediné, co tak z jeho předchozí průpravy zbylo, byla podle Žáka jeho nezkrotná touha, společná řadě vrcholových manažerů, ukázat celé zaměstnanecké třídě, zač je toho loket.

Publicista Žák se obává, že ženskou obdobou Jaromíra Drábka je v současné vládě právě Helena Válková. „Stejně jako on podléhá jakémusi odbornickému zkratu,“ vysvětluje. Její postup lze prý popsat tak, že našla ty nejlepší experty, pověřila je nejrůznějšími úkoly, a vzápětí je z pozice nadřízené začala obcházet a rozhodovat za jejich zády.   

„Jestliže si vyberu spolupracovníky, zvláště náměstky, musí být za svou oblast plně zodpovědní,“ píše. Ministryně se prý musí zbavit pocitu, že za vše v resortu je odpovědná ona sama, a v tomto duchu rozhodovat, bez ohledu na své podřízené. Nejspíš právě takhle přitom prý jednala s Hanou Marvanovou i Pavlem Šternem.

Právě v jeho kauze to prý bylo hezky vidět. Náměstek ministryně se dohodl s firmami, které požádal o sdělení ceny náramků pro vězně za účelem průzkumu trhu, že jejich údaje budou znát pouze členové výběrové komise a žádné třetí osoby, aby nedošlo ke zneužití těchto dat v obchodním styku. Ministryně zareagovala tím, že ona není žádnou třetí osobou a že jako ministryně musí na členy komise z řad ministerstva i Probační a mediační služby dohlížet. To je podle Žáka hezká ilustrace jejího přístupu ke spolupracovníkům, který ale v politice není možný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…