Pápá, Hřibe? Až 35 procent vítězi, který ho sesadí

25.01.2022 8:11

Ještě minulý týden to vypadalo, že by v komunálních volbách v Praze mohly společně kandidovat TOP 09 a STAN. Jenže teď je všechno jinak. Zdeňka Hřiba (Piráti) pravděpodobně čeká odchod z postu primátora.

Pápá, Hřibe? Až 35 procent vítězi, který ho sesadí
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Zdeněk Hřib

Server PrahaIN.cz přináší informaci, že v pražské komunální politice dochází k překvapivému politickému zvratu. Společná kandidatura SPOLU, tedy společná kandidatura ODS, lidovců a TOP 09, je skutečně na spadnutí.

„‚Došlo k dohodě o této podobě ve formě memoranda, které bude diskutováno,‘ uvedl jeden z našich zdrojů z ODS,“ napsal server PrahaIN.cz. „Ano, je to tak, jde o spolupráci KDU-ČSL, ODS a TOP 09,“ napsal s odvoláním na zdroj server.

Ještě minulý týden to přitom podle CNN Prima News vypadalo, že by se mohla zrodit předvolební koalice TOP 09 a STAN. Ale tady Starostové měli jasnou podmínku. Lídrem takové koalice by nesměl být expředseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten prý nemá jejich důvěru.

Jenže tomuto spojení je prý konec.

Teď už má být ve hře jen spolupráce v rámci koalice SPOLU, která hledá lídra. Tím by mohl být někdo z ODS. Tato koalice podle serveru znamená konec nadějí Pirátů na úspěch v pražské komunální politice.

„Podle odhadů, které kolují ve formě průzkumů a které máme k dispozici, se počítá se ziskem 30–35 procent pro koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL, což by přineslo přibližně třicet zastupitelů. Pro většinu v zastupitelstvu pražského magistrátu je třeba 33 hlasů. Celkem jde o pětašedesát zastupitelů volených na čtyři roky,“ uvedl.

Zdeněk Hřib by tak měl po podzimních volbách přijít o primátorský řetěz, který obhajuje.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…