Pápá, pane Zimolo. Sobotkův kritik končí jako hejtman, jeho místo asi dostane Babiš

10.04.2017 10:15

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. ČSSD nepřistoupila na podmínky ANO, např. na změny ve vedení nemocnic. Hnutí ANO chtělo, aby své pozice opustil například hejtman Jiří Zimola nebo jeho náměstci Ivana Stráská a Jaromír Slíva. Novinářům to řekla předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová. Radní za ČSSD věděli, že členové vedení společnosti Jihočeské nemocnice mají mimořádně vysoké příjmy a kryli to, dodala. Koalici v Jihočeském kraji tvořilo kromě ANO a ČSSD ještě hnutí Jihočeši 2012.

Pápá, pane Zimolo. Sobotkův kritik končí jako hejtman, jeho místo asi dostane Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Maxová dodala, že se připojí k opozičním zastupitelům, kteří chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo. Mělo by se uskutečnit do tří týdnů. Zimola zatím zůstává ve své funkci, ANO uvažuje o tom, že by na místo hejtmanky navrhlo hejtmanovu náměstkyni Lucii Kozlovou (ANO).

Sociální demokraté i hnutí ANO se před několika dny názorově rozešli kvůli zdravotnictví. Předmětem sporu se stala krajem vlastněná organizace Jihočeské nemocnice. ANO kritizovalo sociální demokraty za to, že v minulosti připustili, aby předseda představenstva této společnosti Martin Bláha měl prostřednictvím holdingu nemocnic a jeho dceřiných organizací roční příjem 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že je nestandardní, aby Bláha nechal na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechat stavět rekreační objekt pro Zimolu. Hejtman však uvedl, že v tomto nepochybil. "Všechny tyto kauzy jsou záminkou. Jsou to pseudokauzy a moji kolegové (z ČSSD) mě podporují," uvedl Zimola. Dodal, že spíš jde o snahu ANO změnit podobu koalice. "Jeho politické preference jsou orientovány více doprava než může sociální demokracie nabídnout," uvedl Zimola.

Maxová uvedla, že v jednání o případné příští koalici osloví občanské demokraty. Dalšími potenciální partnery by se mohly stát KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy. "Po volbách jsem se vyhraňovala proti KDU-ČSL, ale musím říct, že ta situace se vyvinula tak, že je to pro nás partner k jednání," řekla Maxová.

Dodala, že zatím nevidí jako reálnou možnou spolupráci s KSČM. ANO, ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy mají dohromady 29 zastupitelů z 55. Řádné zasedání zastupitelstva se uskuteční 11. května. Mimořádnou schůzi musí hejtman svolat do tří týdnů od chvíle, kdy obdrží tuto iniciativu podepsanou minimálně od 19 zastupitelů.

Jižním Čechám vládla aliance ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012 od loňských voleb. Hnutí ANO kritizovalo sociální demokraty kvůli zdravotnictví, které spadá do gesce ČSSD. Opoziční strany před několika dny uvedly, že předseda představenstva krajské organizace Jihočeské nemocnice Martin Bláha ročně pobírá 7,2 milionu korun. Na tento fakt poukazuje i ANO.

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a koalice Pro jižní Čechy pak tvrdily, že prostřednictvím platu pro Bláhu kraj vyvádí z nemocnic peníze. Argumentují tím, že Bláha nechá stavět na svém pozemku v Lipně nad Vltavou rekreační dům pro jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu (oba ČSSD). Zimola uvedl, že nijak nepochybil, že část peněz už Bláhovi uhradil a zbytek doplatí po kolaudaci domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…