Papež: Zeman šikanuje lidi

17.08.2016 13:02

Cestovním agenturám se nelíbí zvýšená bezpečnostní opatření na Pražském hradě. Podle zástupců cestovního ruchu, které ČTK oslovila, turisty zdržují a cestovním kancelářím zvyšují náklady. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež označil zvýšené kontroly za nepromyšlené a za šikanování turistů. Samotní turisté, které ČTK oslovila, měli pro zvýšená bezpečnostní opatření pochopení. Pražský hrad kritiku odmítá, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka má bezpečnost přednost před penězi.

Papež: Zeman šikanuje lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Pražský hrad zavedl intenzivnější kontroly turistů na vstupech do nejnavštěvovanější české památky asi před dvěma týdny. Příchozím vojáci a policisté kontrolují například batohy. Pražský hrad označuje kontroly za namátkové a zaměřené především na to, aby do areálu Hradu nemohly být proneseny například větší zbraně. Kvůli opatření se nárazově především na Hradčanském náměstí a na Prašném mostě tvoří fronty. Například v úterý kolem 15:00 v nich turisté strávili několik minut, o hodinu později fronty nebyly prakticky žádné.

V době „turistické špičky“, například kolem poledne, v nich ale lidé musí čekat i několik desítek minut. Podle Ovčáčka se cestovní agentury nepřizpůsobily situaci a turisty přivážejí stále ve stejný čas. Očekává, že se situace během několika dnů, maximálně týdnů, změní.

Podle Papeže z Asociace cestovních kanceláří se agentury budou muset nastalé situaci přizpůsobit. Odmítl ale, že mohou za dlouhé fronty na Hradě ony. Informaci o chystaném zpřísnění bezpečnostních opatření podle něj dostaly, ale nebyla konkrétní. Poznamenal, že zájezdy se nabízejí dlouho dopředu a mají daný program, měnit jej narychlo je proto obtížné.

V současném světě je podle něho bezpečnostní opatření třeba respektovat. „Ale na Pražském hradě jsou udělána velmi nešťastně. Někdo zpackal třeba bohulibý záměr, což je na Hradě obvyklé,“ řekl ČTK. Upozornil, že ČR patří dlouhodobě mezi nejbezpečnější země světa.

Podle Ovčáčka bylo kontroly nutné zavést. „Nechci ale zacházet do podrobností. V každém případě opatření význam mají,“ řekl.

Kontroly zkritizoval i mluvčí Čedoku Hynek Špinar. Návštěvu Pražského hradu podle něj ovlivňují velmi negativně. „Kromě samotné nepříjemnosti, že se musí čekat ve frontě, se tímto prodlužuje doba prohlídky Prahy, protože čekací doba na vstup do areálu hradu je minimálně o hodinu delší. Například v sobotu minulý týden byla fronta od restaurace Lví dvůr až k Belvederu,“ napsal ČTK. Cestovní kanceláři tak podle něj rostou náklady na průvodce a autobus, které nebyly započítány v ceně zájezdu.

Podle Ovčáčka je ale bezpečnost lidí důležitější. „Bezpečí žádnými penězi změřit nelze. A to by si měli uvědomit i v cestovních kancelářích,“ řekl ČTK.

Příspěvková organizace hlavního města Prague City Tourism již v červnu chystaná bezpečnostní opatření v tiskové zprávě odmítla. „Chápeme, že je bezpečnost sídla prezidenta republiky prioritou. Právě Hrad je nejnavštěvovanější památkou Prahy, a pokud do ní lidem omezíme přístup nebo zavedeme přísné bezpečnostní kontroly, budou to vnímat negativně,“ uvedla ředitelka Nora Dolanská. Podle mluvčí organizace Kateřiny Bártové si na potíže s kontrolami stěžují především průvodci. Od turistů organizace žádné stížnosti neeviduje. „Návštěvníci mají pro kontroly pochopení, znají je i z jiných turistických destinací,“ poznamenala.

Pochopení pro kontroly v úterý odpoledne, tedy v době, kdy čekání ve frontách trvalo řádově minuty, vyslovili i turisté, které oslovila ČTK. Například Ywona, Polka žijící v Německu, kontroly považuje za normální. Podivila se, že v minulosti na Pražském hradě nebyly. Vyjádřila ale pochybnost, zda současné kontroly mohou teroristům v útoku zabránit.

Mladý pár z Francie také označil kontroly za normální a bezpečí za důležitější. Stejně se vyjádřila i skupinka slovenských turistů. „Nevadilo nám pár minut čekat, patří to k tomu. Zrovna jsem dětem vysvětloval, proč tu kontroly jsou,“ řekl ČTK muž z Tábora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…