Papež lže, nemůžu to vystát, říká Klaus

15.12.2015 16:48

Postoj papeže Františka k migraci je falešný, jeho gesta prázdná, je přesvědčen bývalý prezident Václav Klaus. Řekl to dnes v rozhovoru ČTK s tím, že to nemůže vydýchat. Kritizoval také Evropskou unii nebo německou kancléřku Angelu Merkelovou za jejich kroky během migrační krize, ocenil naopak zásah Ruska v Sýrii.

Papež lže, nemůžu to vystát, říká Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

"Pomoc bližnímu svému je hezký princip a každý si má pro sebe zvolit toho bližního svého, kterému chce pomoci, ale lhát o tom, že pomáhám milionům, desetimilionům prázdnými gesty, to já prostě nemohou vydýchat," uvedl Klaus, podle kterého byla Františkova výzva k přijímání uprchlíků falešná.

Hlava katolické církve vyzvala v září evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny. I v dalších svých vystoupeních František apeloval na lidskost k uprchlíkům, kteří přicházejí do Evropy. Podle Klause ale papež předvádí faleš, kterou prý exprezident nemůže přežít a vystát.

Velmi kriticky se Klaus dívá i na postup Evropské unie, která podle něj migrační krizi nezvládá a ani hypoteticky zvládat nemůže. "Já myslím, že při svém způsobu vidění světa, při svém rozložení institucí, při své totální dedemokratizaci a postdemokratizaci tak to zvládat nemůže. Já v Evropské unii žádnou naději pro budoucnost nevidím," uvedl.

S úsměvem prý přijal aktuální výroky německé kancléřky o uprchlících. "To se mi zdá legrační. Osoba, která výslovně vyzvala migranty k pochodu na Evropu...najednou ona se teď staví do čela opačného pohledu," poznamenal k vystoupení Merkelové na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU). Německá kancléřka v něm zdůraznila, že je třeba pracovat na snížení počtu běženců, kteří do EU i do Německa přicházejí.

Pokud jde o konflikt v Sýrii, odkud do Evropy přišly statisíce uprchlíků, vyjádřil Klaus přesvědčení, že kdyby nebyla americká invaze do Iráku v roce 2003, nebyl by dnešní syrský problém tak velkým. Kriticky vnímá působení Západu, "který je pořád tak hloupý, že více bojuje se (syrským prezidentem) Asadem než s islamisty".

Naopak vítá postup Ruska. "Rusko zareagovalo opravdu v poslední době a myslím, že to byl pokus zatáhnout za záchranou brzdu, když Západ totálně rezignoval v předchozích měsících, čtvrtletích, letech na střet s Islámským státem. To myslím, že se Rusku podařilo," podotkl. Věří, že to povede ke změně situace v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…