Pařížská dohoda je postavená na hlavu. Doba uhlí už se nevrátí. I toto zaznělo v Událostech, komentářích

02.06.2017 22:36

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Zahradník a místopředseda Zelených Michal Berg se v pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřili k odmítnutí pařížské dohody o klimatu americkým prezidentem Donaldem Trumpem (USA).

Pařížská dohoda je postavená na hlavu. Doba uhlí už se nevrátí. I toto zaznělo v Událostech, komentářích
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

„Myslím si, že se stalo něco zásadního. Rozhodnutí prezidenta Trumpa považuju za rozumné a správné. A to, že Čína říká, že bude dodržovat pařížskou dohodu, neznamená to, že ji dodržovat bude,“ podotkl úvodem Zahradník. 

 Pařížská dohoda se nezačíná hroutit, ale je tu drobná komplikace,“ podotkl Berg. „Ten trend snižování emisí není jen politická záležitost, ale i ekonomická záležitost. A ten trend bude pokračovat, ať si to pan Trump myslí tak nebo onak,“ dodal. „Doba uhlí už se nevrátí a my se musíme postarat o to, aby ten přechod byl co nejvíce spravedlivý,“ podotkl. 

„Pan prezident Trump se vyjádřil, že od dohody odstupuje, ale to neznamená, že si americké státy nemohou dávat ambiciózní cíle. Prezident přeci neřekl, že bude bránit svým občanům, aby si pořizovali ekologická vozidla. Pařížská dohoda však má jen symbolický charakter,“ dodal Zahradník s tím, že bychom se měli starat o to, aby u nás bylo čisté prostředí. 

Podle Berga se Trump sice zaklíná pracovními místy, ale sektor obnovitelných zdrojů v USA zaměstnává víc lidí než tradiční řemesla. „Ve Spojených státech jsou obnovitelné zdroje stoprocentně konkurenceschopné,“ míní. 

„Podívejme se na Německo. Obnovitelné zdroje, na ty sází. Letos musely v zimě běžet na plný běh plynové elektrárny,“ podotkl k tomu však Zahradník. „Pařížská dohoda omezí konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ dodal velmi kriticky, že dohoda je postavená na hlavu.

Závěrem se oba muži vyjádřili k ratifikaci. Berg se domnívá, že Česko by mělo dohodu ratifikovat, podle Zahradníka by se však měli lidé upozornit na to, že budou muset změnit životní styl. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…