Paroubek chystá návrat. A rovnou s demonstrací! Už se ozval Kalousek, Džamila i Šídlo

24.02.2023 14:29

Bývalý premiér Jiří Paroubek říká, že jeho ambicí je sjednotit levici. Proto založil spolek Nespokojení. Podle některých názorů jde o předem prohranou misi, argumentují jeho předchozími neúspěchy, a tím, že chybí poptávka.

Paroubek chystá návrat. A rovnou s demonstrací! Už se ozval Kalousek, Džamila i Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48208 lidí
Na Městském soudu v Praze byla minulý týden registrována občanská iniciativa Nespokojení z.s.. Jejím hlavním smyslem je sjednocení levice a dohodnutí společného postupu, který je klíčový pro to, aby byla levice v příštích volbách do Poslanecké sněmovny v českém parlamentu, tak i ve volbách do Evropského parlamentu zastoupena. Zatím existuje dle slov Paroubka dohoda o společném postupu s předsedkyní KSČM, Kateřinou Konečnou, součástí iniciativy jsou i představitelé dalších levicově orientovaných stran, mezi které patří Česká Suverenita, Národní socialisté a Domov.

Název Nespokojení podle členů iniciativy znamená především nespokojení se současnou vládou. Konkrétně pak iniciativa vyjadřuje své nespokojení se zatahováním Česka do války a chtějí co nejrychlejší ukončení války na Ukrajině. Nespokojení jsou dále i s růstem cen základních surovin, zvyšováním zbrojních výdajů nebo s koloniální podřízeností české ekonomiky a zanedbáváním zdrojů pro vlastní využití.

„Jsme nespokojeni se stále hlubším zatahováním Česka do války, protože to způsobuje nejen nekonečné utrpení a morální úpadek, ale také ekonomickou zkázu na obou stranách konfliktu. Nám a našim partnerům Česka to vyneslo energetickou krizi, rozpad trhů a nevídanou inflaci. Požadujeme proto co nejrychlejší ukončení války na Ukrajině. Mírové urovnávání sporů je přece tím nejvyšším závazkem, který Česká republika podepsala přistoupením k OSN, EU a dokonce i k NATO, kde je to stanoveno hned v úvodní větě Washingtonské smlouvy,“ píší například.

Dle slov Paroubka jde pouze o nalezení cesty ke společné akci, přičemž první z nich bude demonstrace s názvem „Nespokojení občané proti vládě“ na Malostranském náměstí u sněmovny v úterý 28.2. 2023 ve čtyři hodiny odpoledne. Protestovat se bude proti plánu vlády na snížení valorizací důchodů. Hlavním řečníkem bude sám Jiří Paroubek. Mluvit budou i představitelé výše zmíněných levicových stran a předsedkyně Svazu důchodců České republiky Jana Ouředníčková.

Pro ParlamentníListy.cz Paroubek uvedl, že součástí spolku budou i známé osobnosti, například tři velmi úspěšní hejtmani za ČSSD. Příklad si bere z Francie. „Ve Francii vznikl hnutí kolem pana Mélanchona, kde se sdružili jak socialisté, tak komunisté a zelení… Myslím, že je tu velká šance, aby se i u nás levice, resp. spojená levice, tímto způsobem dostala do Evropského parlamentu i do Poslanecké sněmovny,“ uvedl. Jeho demonstrace se bude týkat důchodů.

 

„Spolek odpovídá náladě a charakteru velké části společnosti, která je nespokojená se současným vývojem a vládou,“ řekl bývalý předseda ČSSD, který chce ke spolupráci oslovit členy, bývalé členy a příznivce levicových stran. „A nemusí to být jen sociální demokraté, ale mohou to být i komunisté, lidé ze Suverenity, Domova nebo Národních socialistů,“ přiblížil Paroubek.

Se svým spolkem Nespokojení by se rád v příštím roce zúčastnil voleb do Evropského parlamentu a možná i krajských voleb. Pokud jde o volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025, do těch by podle něj už měla vzniknout společná kandidátka z celé levice.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Na internetu se nedlouho poté objevily názory, že Paroubek aktivní politikou levici nespasí. Sjednocená levice podle šéfredaktora týdeníku Reflex Marka Stoniše už dokonce je: „Jiří Paroubek chce sjednotit levici, jenže ta už dávno sjednocená je – jmenuje se pětikoalice. I pokrokových komunistů je v ní dost, jen místo tesilek nosí dredy,“ reagoval na twitteru.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se plánům Paroubka a jeho spolku Nespokojení vysmál: „Spolek Nespokojení… S kým, čím, pro co a proti komu? A především na základě jakých ideí? Já jsem také nespokojený. Ale neumím si představit, že bych před současnou vládou dal přednost Babišovi, nebo Paroubkovi. Nechci být ještě nespokojenější,“ dodal pobaveně.

„Málokdo toho projel v politice tolik jako Jiří Paroubek. Dokonce i ty jediný velký volby, který vyhrál (v roce 2010), vyhrál tak, že prohrál. Teď se vrací do politiky s tím, že sjednotí levici. Už se těším na tu tlačenici,“ sdílel svůj kritický názor na Paroubkův návrat do politiky komentátor Petr Honzejk.

Nadšení nepřišlo ani ze strany bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové. „Nespokojený Paroubek vás uspokojí... Nejde se dvakrát zamilovat do stejného Vůdce. Navíc Paroubkových voličů demograficky ubývá. Na levém křídle čekejme mladou gardu. Třeba mladou ženu?“ přemítala nad možnou formou nové politické síly.

Jindřich Šídlo Paroubkův comeback postavil vedle jeho umístění v senátních volbách v roce 2018, díky čemuž od něj nic velkého nečeká. „Jiří Paroubek se vrací do politiky, čímž se mění úplně všechno. Pomiňme tedy, že když se vracel v roce 2018 naposledy, skončil v senátních volbách v Ostravě sedmý z devíti kandidátů se ziskem 6,9 procenta,“ vzpomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už je to 21 roků co byl zavražděn švagr pana Kalouska podnikatel Kašák., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepaterbauer , 24.02.2023 16:38:34
Tak dlouho už ten gauner z Bechyně nemá klidné spaní. Ráno se budí zpoceny a značně neklidný, takže ty jeho pomatené žvásty si může strčit ožrala za klobouk.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…