Paroubek koalici: Nevíte, co stojí partaj. Platí vám to podnikatelé

08.07.2010 17:55

Nemáte straníky, nevíte, jaké je financovat partaj. Jiří Paroubek strhal trojkoalici šetřivý plán na snížení státních dotací politickým stranám.

Paroubek koalici: Nevíte, co stojí partaj. Platí vám to podnikatelé

Někdejší šéf sociální demokracie Jiří Paroubek rozhodně nepřihlíží sepisování koaliční smlouvy s rukama v klíně. Na internetové síti Facebook strhal nejnovější plán kabinetu ODS, TOP 09 a VV na snížení státních dotací politickým stranám. Podle Paroubka jde o populismus.

„Podnikatelské projekty stran nového typu VV a TOP 09 jistě nebudou mít problém ani ve vysokých nákladech na činnost (mají totiž minimum členů) a naopak najdou hodně podnikatelských subjektů, ochotných je sponzorovat. Je to logické, VV a TOP 09 totiž hájí jejich zájmy," pustil se do konkurence poté, co zveřejnila další z receptů na zotavení státní kasy.

Paroubkovy nářky přitom přichází v době, kdy samotná sociální demokracie řeší hodně složitou finanční situaci. Podle týdeníku Reflex totiž účet za letošní velkolepou předvolební kampaň může dokonce připravit ČSSD o sídlo v Lidovém domě.

Vy nevíte, o čem to je

Někdejší vůdce sociální demokracie vyčetl parlamentním nováčkům, že za sebou nemají širokou členskou základnu a potřebné zkušenosti s jejím vedením a že tudíž neví, jaké to je partaj financovat.

„Mít stranickou organizaci a členy (a bez nich asi demokracie ve stranách opravdu nejde) znamená platit nájmy sekretariátů a např. i pronájmy sálů pro pořádání konferencí, kde se členové scházejí," vyjmenovává Paroubek účetní položky.

Na závěr Paroubek rodící se koalici radí: chce to nejen snížit příjmy stran od státu, ale také stanovit pravidla sponzoringu a omezit výdaje na volební kampaně. „Například na 80 milionů korun," navrhuje Paroubek.

Podle monitoringu společnosti Admosphere přitom ČSSD utratila jen od začátku roku za inzerci 446 milionů korun.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…