Paroubek otevíral kancelář: Chodíme mezi pracující, podnikatele i studenty

27.03.2012 11:02

Krajské volby se nezadržitelně blíží. Svědčí o tom i aktivita expremiéra Jiřího Paroubka, který v pondělí v Ústí nad Labem otevřel novou poslaneckou kancelář a promluvil o tom, co občanům může nabídnout. Řeč byla především o boji s nezaměstnaností, který podle Paroubkova názoru příliš nezvládá ani krajské vedení, ani pravicová vláda.

Paroubek otevíral kancelář: Chodíme mezi pracující, podnikatele i studenty
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Paroubek a Jiří Šlégr (NS-LEV 21)

Poslanec Paroubek (NS-LEV 21) dnes slavnostně otevřel svou novou poslaneckou kancelář v krajské metropoli Ústí nad Labem. Není náhodou, že se tak děje jen zhruba půl roku před krajskými volbami. Expremiér věří, že se svou novou stranou na severu Čech uspěje a nutno podotknout, že má slušné šance, protože je v regionu, za který byl zvolen do sněmovny, stále populární.

Zaměstnanost především

Svědčí o tom nejen fakt, že v posledních parlamentních volbách obdržel přes 18 tisíc preferenčních hlasů, ale i to, že ho na autogramiádu knihy Plnou parou v politice přišlo přišlo pozdravit mnoho Ústečanů. Několik z nich dokonce čekalo na místě už tři čtvrtě hodiny před začátkem akce.

Autogramiádě předcházela tisková konference, na níž předseda NS-LEV 21 vypočítával priority, se kterými chce zabojovat v krajských volbách. Důraz klade především na boj s nezaměstnaností, s čímž spojuje také rozvoj průmyslu a sítě odpovídajících škol, které připraví do podniků potřebné odborníky.

„Tím největším problémem je, vedle problému kriminality, který v našem programu také řešíme, recese a s tím i nezaměstnanost. Chceme řešit věci, kterými se bude kraj opravdu zabývat. Před volbami do Poslanecké sněmovny jsem z úst představitelů ODS slyšel, jak tady budou růst designerské kanceláře jako houby po dešti, ale pořád tu žádné nevidím. Naopak si jako národní socialisté myslíme, že je třeba věnovat se rozvoji průmyslové výroby se vším, co s tím souvisí,“ prohlásil Paroubek.

Firmy poptávají technicky vzdělané odborníky. Dáme jim je

Nezbytně nutné je podle něj nalákat do průmyslových zón v kraji další investory. Pokud národní socialisté uspějí ve volbách, bude je prý expremiér hledat ve spolupráci s agenturou Czech Invest. Co novým investorům nabídne? Technicky vzdělané odborníky, které vychová vysoká škola. Paroubek totiž plánuje založit v kraji druhou vysokou školu univerzitního typu, ovšem s důrazem na technické obory. V novou vysokou školu by se teoreticky mohla přerodit Fakulta výrobních technologií a managementu.

„Nová univerzita by byla potvrzením toho, že technické obory mají v kraji větší prestiž. Je to nápad a my ho nijak nevnucujeme, protože půjde především o rozhodnutí vedoucích funkcionářů oné fakulty a také celé univerzity. Není dobré, aby se tato technická fakulta cítila jako popelka v rámci univerzity, která klade důraz spíše na obory humanitní,“ zdůrazňuje Paroubek.

Paroubek je přesvědčen, že vznik samostatné univerzity by uvítali i učitelé, byť to možná nebudou říkat příliš nahlas. Nahlas a bez obalu však Paroubek nařkl stávající krajskou koalici ODS a ČSSD, když jí vyčetl, že se nedaří do kraje přilákat nové investory. Svědčí o tom průmyslové zóny, které jsou podle Paroubka obsazeny jen z jedné třetiny, což nestačí. Zkritizoval také vládu za to, že tak dlouho odmítala lákat investory zahraničními pobídkami, i když následně zadoufal, že se blýská na lepší časy a vláda na tento ekonomický prvek přistoupí.

S Paroubkem poklesne politická kultura v kraji, obává se hejtmanka

Předsedu národních socialistů na tiskové konferenci jednoznačně podpořil jeho blízký spolupracovník a bývalý šéf Krajské zdravotní Petr Benda. „Víte, my se s panem předsedou Paroubkem nebojíme zajít mezi zaměstnance, ale i zaměstnavatele, i studenty. Zřízení technické univerzity by byl vstřícný krok jak vůči zaměstnancům, tak vůči zaměstnavatelům, vůči průmyslníkům, vůči podnikatelům, kteří poptávají technicky vzdělané lidi, protože je potřebují do svých výrob.“ O prospěšnosti spolupráce svědčí podle Bendy i fakt, že řada podniků s výše jmenovanou fakultou spolupracuje již dnes.

Političtí oponenti expředsedy ČSSD berou nadcházející střet v krajských volbách s Paroubkem vážně a přijímají jako fakt, že se bude ucházet i o post hejtmana, pokud mu to volební výsledky umožní. Za zmínku ovšem stojí, že stávající hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) má v souvislosti s Paroubkovým úsilím obavy ze zhrubnutí politické kultury v kraji. Před časem to prozradila jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz panu Vratislavu Prokopovi.

„Kandidatura pana Paroubka na post hejtmana Ústeckého kraje se již stala realitou. To beru jako realitu a právo každého při splnění zákonných podmínek kandidovat na post hejtmana. Myslím si, že každý si již stačil učinit svůj vlastní názor na pana Paroubka. Jediné, z čeho mám obavy, je výrazné zhrubnutí politické kultury v našem kraji před volbami – osobní útoky, manipulace, provokace,“ míní Vaňhová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …