Pat a mat v akci. Ale ten mat dostali důchodci, sepsul vládu Havlíček

21.02.2023 18:47 | Ze sítí

V Poslanecké sněmovně je opět pořádné dusno kvůli penzím. Opoziční hnutí ANO a SPD žádají sněmovní debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude Sněmovna projednávat na mimořádné schůzi od příštího úterý. Šéfka poslaneckého hnutí ANO Alena Schillerová sdělila, že tento spor skončí u Ústavního soudu.

Pat a mat v akci. Ale ten mat dostali důchodci, sepsul vládu Havlíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová navrhla, aby dnes poslanci diskutovali o stavu legislativní nouze ke schvalování důchodové novely. Podle ní byl vyhlášen účelově. „2,7 milionu důchodců v přímém přenosu sleduje, jak s nimi zástupci koalice rozehráli pořádně cinknuté skořápky o jejich důchody. Tato špinavá hra skončí u soudu,“ oznámila následně.

Stav legislativní nouze umožňuje rychlejší schvalování zákonů. Schillerová upozornila na to, že jej lze využít jen za mimořádných okolností, protože významně omezuje i práva opozice. Kabinet požádal o vyhlášení legislativní nouze kvůli hrozbě značných hospodářských škod, podle Schillerové ale Česko čelí jen „nekompetenci a diletantství vlády“. „Stav legislativní nouze byl vyhlášen jenom proto, abyste nám zavřeli ústa,“ prohlásila Schillerová. „Vůbec nemáte naplněné podmínky pro tu krádež za bílého dne,“ zdůraznila.

Poté žádala předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) o zdůvodnění, proč stav legislativní nouze vyhlásila. Pekarová Adamová s poukazem na sněmovní právníky řekla, že na žádost kabinetu takto postupovat musela a neměla prostor pro zhodnocení. Podotkla, že Sněmovna hlasováním rozhodne, zda bude návrh zákona v tomto režimu projednávat.

Schillerová pak chtěla, aby poslanci hned hlasovali o zrušení legislativní nouze. „Pokládám tyto návrhy za nesmyslné,“ komentoval požadavek Schillerové šéf poslanců ODS Marek Benda. 

Schillerová uvedla, že mírou lednové inflace budou naplněny podmínky pro letošní mimořádnou valorizaci penzí, do státního rozpočtu na ni ale nedal ani korunu. Vláda navíc podle Schillerové čekala s důchodovou novelou na dobu po prezidentských volbách. Každý penzista přijde podle ní touto změnou valorizace jen letos v průměru o 7 000 korun.

Debatu o „krácení důchodů“ žádali i místopředsedové Sněmovny za ANO Klára Dostálová a Karel Havlíček. „Vláda ví, že důchodci nevyjdou do ulic a nebudou protestovat,“ řekla Dostálová. Havlíček pokládá vládní návrh za neetický a za „podraz“.

Na svém twitteru pak Havlíček napsal o zneužití stavu legislativní nouze. „Nejde jen o to, že chce vláda brutálně odrbat ty, kteří se nemohou bránit. Jde i o způsob, jakým to pětikoalice chce udělat, a to je nevídaným zneužitím stavu legislativní nouze. Pat a Mat v akci. Pat úřaduje a mat dostávají důchodci. Gratuluju,“ komentoval dění v Poslanecké sněmovně.

 

 

Lídr SPD Tomio Okamura zase chtěl, aby Sněmovna na dnešek zařadila bod o tom, že „vláda chce okrást důchodce“. „Fialova vláda chce okrást všechny příjemce důchodů o část penzí,“ bouřil se na plénu Sněmovny Okamura.

Zopakoval, že poslanci SPD budou schvalování důchodové předlohy brzdit. „I kdybychom měli nocovat ve Sněmovně několik dní, tak tomu budeme bránit,“ prohlásil. V případě přijetí novely ji chce SPD napadnout u Ústavního soudu. „Jde o hanebnost, kterou lze srovnat s krádeží za bílého dne,“ dodal Okamura, který navrhoval projednání i dalších mimořádných bodů. Požadoval, aby poslanci debatovali například o případném zvyšování daní, o zdražování a o dostupnosti bydlení.

Vláda Petra Fialy v ponděí schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1 770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet omezení přidání zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…