Páter Halík nejen o Zemanovi: Kdyby celé Česko volilo jako Praha, bylo by dnes lépe

13.02.2014 10:16

Kněz Tomáš Halík již začíná být alergický na dotazy týkající se církevních restitucí. V rozhovoru pro magazín Reflex se proto rozhovořil o řadě dalších věcí, například o dlouhodobě protikatolické demagogii v české společnosti, nebo o tom, jak prezident Zeman zničil auru prezidentského stolce.

Páter Halík nejen o Zemanovi: Kdyby celé Česko volilo jako Praha, bylo by dnes lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Na téma církevních restitucí už prý Halík začíná být alergický, protože novináři se jej místo spirituality neustále vyptávají jen na majetkové převody. Jeho samotného prý vůbec nezajímají, protože si nepřeje bohatou církev. „Konvertoval jsem k pronásledované církvi a na náboženství mě vždy zajímala morální, duchovní a kulturní stránka,“ uvedl.

Velmi jej prý naštvala kampaň, která byla proti církvi vedena. Důvodem bylo podle něj to, že ČSSD nedokázala přijít s žádným rozumným programem, tak se uchýlila k demagogii s preláty, kteří budou lidi okrádat. „A u toho byla tlustá ruka s prsteny, která připomínala plakáty z doby socialismu a nacismu,“ vzpomíná znechuceně.

Podobná demagogie má podle něj předpoklady už v českých dějinách. Už v době Rakousko-Uherska prý nacionalističtí mladočeši vykreslili dějiny velmi jednostranným způsobem. A na tuto ideologii pak navázali lidé kolem Masaryka. A pak na tento stereotyp navázali komunisté.

Když byl dotázán na současnou českou společnost, odpověděl Halík, že má pocit, že jí selhává imunitní systém v podobě morálky a spirituality. Příkladem takového „selhání imunity“ prý byla i volba prezidenta Zemana. Právě na jeho zneužívání široce pojatého prezidentského úřadu se prý ukazuje, že přímá volba bez dalších úprav Ústavy byl omyl.

Volby podle něj zároveň ukázaly, že v této zemi existují zásadní rozdíly v politické kultuře. „Kdyby celá země volila tak, jak volila v mnoha volbách Praha, tak tady bude lépe,“ myslí si. Uznává však, že například nezaměstnaní lidé z Ostravska to mohou vnímat jinak, a na jejich místě by prý možná sedl na lep populistům, jako je prezident Zeman.   

Přesto však jeho zvolení vnímá negativně. „Zemanova volba oslabila prezidentskou autoritu, která má v Česku velice specifický charakter,“ připomněl. Již od dob Masaryka prý národ očekává, že bude mít na svém „trůně“ filosofa, osobnost s duchovním a morálním potenciálem.

Na tuto tradici podle něj navázal Václav Havel, s jeho nástupcem Klausem se však zhroutila, a nyní tato devastace pokračuje. „Lidé už k Hradu nevzhlížejí s úctou,“ vzdychá si Halík, že prý „aura“ prezidentského úřadu úplně zmizela. „Lidé se dívají na Hrad a smějí se,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…