Patříme do EU! Dokázali jsme to. Zelenskyj jasně

21.04.2022 7:12 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svému národu a ke světu. Oznámil, že v 56. den války nastal jeden ze zlomových okamžiků. Ukrajina je zase o krok blíž ke členství v EU. Podle Zelenského má Ukrajina právo být v tomto společenství. „Již jsme dokázali, že ukrajinské státní a veřejné instituce jsou dostatečně efektivní, aby obstály i ve zkoušce války. Pro ochranu svobody na evropském kontinentu již děláme tolik, co jiné národy nikdy neudělaly,“ prohlásil.

Patříme do EU! Dokázali jsme to. Zelenskyj jasně
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj natočil další projev. Naznačil v něm, že Ukrajina je zase o krok blíž ke členství v EU.

„Rád jsem v Kyjevě přivítal velkého přítele našeho státu a všech Ukrajinců – předsedu Evropské rady Charlese Michela. Každá taková návštěva jen podtrhuje, jak absurdní byly plány Ruska zmocnit se našeho státu,“ zdůraznil Zelenskyj.

Prý spolu probírali, jak může EU Ukrajině finančně pomoct a jak ještě více posílit protiruské sankce. Zelenskyj má za to, že je třeba zatlačit na ruský energetický sektor, celý ruský bankovní sektor, sektor dopravy a další. Aby byla Ruská federace donucena konečně zastavit svou válečnou mašinérii.

Vedle sankcí k tomu pomůže i to, když se do Kyjeva vrátí další diplomaté. Čím více diplomatů se do Kyjeva vrátí, tím spíš si podle Zelenského Rusko uvědomí, že nezbude, než uznat, že Ukrajina má jako stát právo na existenci a uzavřít mír.

„V Kyjevě působí již 18 zahraničních misí v různých formátech. Zejména Itálie, Írán, Kazachstán, Lotyšsko, Litva, Moldavsko, Polsko, Svatý stolec, Slovinsko, Tádžikistán, Turkmenistán, Turecko, Francie, Česká republika, Estonsko a další,“ prozradil ukrajinský prezident.

A pokračoval.

„Druhým hlavním tématem rozhovorů je naše směřování k evropské integraci. Toto je historický okamžik, kdy můžeme vyvinout maximální rychlost při vstupu do Evropské unie. Již jsme dokázali, že ukrajinské státní a veřejné instituce jsou dostatečně efektivní, aby obstály i ve zkoušce války. Pro ochranu svobody na evropském kontinentu již děláme tolik, co jiné národy nikdy neudělaly,“ zdůraznil Zelenskyj.

Stranou prý nezůstala ani otázka potravinové a energetické bezpečnosti EU, Ukrajiny, ale i celého světa, který podle Zelenského napříště již nesmí být vydírán Ruskem.

Michel prý ještě před setkáním se Zelenským navštívil Boroďanku na severu Ukrajiny, vyrazil tam i se svým týmem a všichni viděli, co mají Rusové na Ukrajině na svědomí, Viděli tu hrůzu. „A naši přátelé učinili správný závěr: bez spravedlnosti nemůže být mír,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

A ještě přitvrdil.

„Rusko musí být označeno jako stát sponzorující terorismus a ruské ozbrojené síly musí být uznány za teroristickou organizací."

Navzdory tomu, co Rusové páchají, se do obcí, z nichž byli okupanti vytlačeni, vrací život. Do stovek obcí se vrátila ukrajinská policie a obnovuje pořádek, pomáhá s návratem života k normálu.

„Postupně obnovujeme přístup lidí k lékařským a vzdělávacím službám, k orgánům sociálně-právní ochrany. Obnovujeme silniční infrastrukturu, rozvody elektřiny, plynu a vody,“ uvedl Zelenskyj s tím, že se lidé mají mít na pozoru, protože Rusové v obcích, které okupovali, zanechali nastražené nevybuchlé miny, nevybuchlé granáty a tak podobně.

Znovu poděkoval všem Ukrajincům za to, jak statečně brání svou zemi a tentokrát poděkoval i spojencům Ukrajiny, kteří začali posílat zbraně ve větším množství a rychleji.

„A s velkým potěšením mohu s opatrným optimismem říci, že naši partneři začali lépe chápat naše potřeby. Pochopili, co přesně potřebujeme. A kdy přesně tohle všechno potřebujeme. Ne za týdny, ne za měsíc, ale okamžitě. Právě teď, když se Rusko snaží zesílit své útoky."

Pak už se jen rozloučil a sklonil se přede všemi, kteří za svobodu Ukrajiny položili život.

„Sláva Ukrajině,“ zvolal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…