Patříme k západnímu světu, Rusko porušuje mezinárodní právo. Jasná řeč Pavla Bělobrádka na ČT

06.01.2015 20:48

Zahraniční politika České republiky není vůbec čitelná. Zeman prohlašuje, co ho napadne, a není zcela jasné, co tím sleduje. „Nepřísluší mi to však komentovat." O tom, jak prezident zasahuje do volby ministrů, o lustračních osvědčeních a o fungování KDU-ČSL ve vládě hovořil v dnešním pořadu Interview na ČT24 její předseda Pavel Bělobrádek.

Patříme k západnímu světu, Rusko porušuje mezinárodní právo. Jasná řeč Pavla Bělobrádka na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek se svým synem ve volebním štábu KDU-ČSL

Na otázku, jakou zahraniční politiku budou nadále prosazovat lidovci, Bělobrádek odpověděl: „Musíme se zcela hlásit k tomu, že patříme k západnímu světu, vydali jsme se touto cestou. Rusko není náš nepřítel, ale není možné, aby se dopouštělo porušování mezinárodních práv, čehož se v případě připojení Krymu dopustilo.”

V politice vládne v případě koalic tzv. realita etiky menšího zla, uvedl Bělobrádek a dodal, že KDU-ČSL se i za těchto podmínek podařila jedna základní věc, a sice, aby Česká republika nebyla vnímána jako satelit Ruské federace. „Někteří koaliční partneři díky našim připomínkám zmírnili v tomto smyslu svou rétoriku, “ dodal.

K otázce, jak vnímá personalistické vstupování prezidenta Zemana do volby ministrů, předseda KDU-ČSL uvedl, že na to má samozřejmě pan prezident právo, na druhou stranu nikoho nevetoval a jmenoval do čela ministerstev i lidi, kteří nebyli jeho favorité.

Dále v pořadu hovořil o lustračních osvědčeních. Každý poslanec měl v předchozí době předkládat čisté lustrační osvědčení. Tato povinost už neplatí a lidovci byli v tomto případě přehlasováni. Redaktorka vzpomněla i kauzu Andreje Babiše, u jehož osvědčení vládly spory a dostal se před soud. Bělobrádek to komentoval následovně: „Myslím, že pan Babiš teď jeden soud vyhrál, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. My jsme samozřejmě byli pro zachování tohoto pravidla, bohužel jsme byli přehlasováni. Já sám jsem ho také nepředkkládal, ale je to logické vzhledem k mému věku.”

Redaktorka se snažila, aby Bělobrádek okomentoval osobnost předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se odpovědi vyhnul a řekl, že oba jsou silné persony. Následně zavtipkoval, že výraznou osobností byl i Vít Bárta a nedopadlo to úplně dobře. Odpovědi se vyhnul i na dotaz, jaký je Babiš politik a je-li schopen kompromisů. „To jsou věci intimního charakteru a to bych já rozodně nerad komentoval.”

Posledním premiérem, který vydržel celé volební období, byl premiér Zeman, a to díky koalici s ODS. Jeslti vydrží I Sobotka, nechtěl Bělobrádek odhadovat. „Je podle mě lhostejné, pod jakým premiérem vláda funguje, důležité je, že funguje a funguje dobře,” dodal.

Ke své další kandidatuře na předsedu strany pak prohlásil, že tuto možnost dlouho zvažoval a diskutoval s manželkou, protože je to velká zátěž pro rodinu a on má dvě malé děti. Nakonec prý jeho žena pronesla, že je to ještě akceptovatelné a on svoji kandidaturu tedy potvrdil. Ke konkurentům, především k mediálně profláknutému ministru zemědělství Marianu Jurečkovi, uvedl, že on sám volí jiný způsob mědiální prezentace, ale že rád přijímá nové výzvy. „Mým úkolem bylo stabilizovat stranu, to se podařilo - a otázkou je, jaká další výzva tu pro následujícího předsedu zůstává. Ale jak jsem řekl, já mám výzvy rád," uzavřel.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…