Patrioty pro Ukrajinu nejsou, odhalili Němci. Ale skutečnou bombu vypustil výrobce

09.04.2024 21:04

Že Ukrajině chybějí protivzdušné obranné systémy, zejména systémy Patriot, potvrdil i samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Německá ministryně obrany Annalena Bearbocková nyní uvedla, že německé zásoby systémů Patriot jsou skoro vyčerpané. Novinář a analytik Colby Badhwar nicméně upozornil na nedostatečné využití výrobní kapacity systémů Patriot a nevyužití finančních prostředků od USA pro dodávku dalších baterií. Produkce raket pro systém Patriot se rozšiřuje, ale většina je určena pro zahraniční zákazníky.

Patrioty pro Ukrajinu nejsou, odhalili Němci. Ale skutečnou bombu vypustil výrobce
Foto: Repro TASS
Popisek: Rakety Iskander

„Rusko chce město Charkov vybombardovat do zapomnění,“ uvedla německá ministryně obrany Annalena Bearbocková (Zelení) podle televize NTV.

I proto musí Západ pro Ukrajinu udělat více. Upozornila nicméně, že německé zásoby systémů Patriot jsou téměř vyčerpány. „Bohužel zejména zásoby našich vlastních systémů Patriot jsou prakticky vyčerpány. Je třeba provést vyhodnocení všech systémů Patriot v Evropě a ve světě, abychom pochopili, odkud je možné něco rychle dodat na Ukrajinu. Doufám, že o tom budeme moci veřejně poskytnout další informace na zasedání ministrů zahraničí zemí skupiny sedmi,“ sdělila ministryně.

Že Ukrajině chybějí protivzdušné obranné systémy, připustil v dubnu i samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je zcela zřejmé, že schopnosti protivzdušné obrany, které máme na Ukrajině, nestačí – a to je zřejmé všem našim partnerům. A svět musí konečně slyšet bolest, kterou ruští teroristé působí Charkovu, Kupjansku, městům v Doněcku, Záporoží, Sumách a mnoha dalším ukrajinským obcím. Ve světě existují systémy protivzdušné obrany, které mohou pomoci,“ řekl prezident.

Novinář a analytik zpráv z oblasti obrany Colby Badhwar na síti X v souvislosti se systémy Patriot informuje o slovech prezidenta společnosti Raytheon Land & Air Defense Systems Thomase Lalibertyho, který uvádí, že jeho společnost je schopna vyrobit jen jednu baterii pro systém Patriot měsíčně.

Přesto je kapacita výroby těchto baterií podle novináře Badhwara nedostatečně využita. „V současné době mají ve výrobě pouze švýcarskou objednávku na pět baterií plus některé náhradní kontrakty za prostředky převedené na Ukrajinu. Očekávají však, že během příštích osmnácti měsíců bude nasmlouváno dalších dvanáct baterií,“ uvádí Badhwar.

Zarážející podle jeho názoru také je, že administrativa prezidenta Spojených států Joea Bidena nevyužila prostředky z Iniciativy na podporu bezpečnosti na Ukrajině (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) k využití volné kapacity zadáním objednávky na další baterie Patriot pro Ukrajinu.

„Pokud jde o výrobu raket: PAC-3 MSE je v současné době 500 kusů ročně a do roku 2027 dosáhne 650 kusů. A konečně jsme se dozvěděli, jaká je rychlost výroby PAC-2 GEM-T: 240 kusů ročně a v roce 2027 dosáhne 420 kusů ročně,“ píše novinář s tím, že tato produkce je pouze pro zákazníky v rámci zahraničního vojenského prodeje. „Společnost Raytheon má v současné době 500 raket GEM-T nasmlouvaných k výrobě ve svých amerických závodech a navíc 1 000 raket, které bude vyrábět její společný podnik COMLOG s německou společností MBDA.“

K těmto objednávkám by podle společnosti Raytheon mělo přibýt dalších tisíc raket.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rus se musí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 09.04.2024 21:48:21
chechtat jak zelenej nacek naletěl a odmítá pochopit že je konec,,Nebude EU,nebude NATO zato bude UA součást RF,,

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…