Pavel Bém obsáhle promluvil

08.12.2014 11:51

Bývalý primátor Prahy za ODS a nadšený horolezec Pavel Bém v rozhovoru pro časopis Týden rázně zúčtoval se svou politickou kariérou, kterou zlikvidovalo „přátelství" s „politickým podnikatelem" Romanem Janouškem. Mimo jiné uvedl, že když Mirek Topolánek poprvé vyslovil slovo kmotr alias politický podnikatel, myslel si, že se zbláznil. Když se však podívá na to, co předvádí ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, přichází tomu oslovení na chuť.

Pavel Bém obsáhle promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Pavel Bém se vrátil ke psychiatrické praxi, učí na vysoké škole a ve volném čase se věnuje lezení po horách, o němž nedávno vydal knihu. Do politiky se vrátit nechce, nicméně kauza lobbisty Romana Janouška mu neunikla.

Trest, který „politický podnikatel“ dostal, se mu zdá nepřiměřený. „Závislost je kruté onemocnění a celá takzvaná kauza je jen jednou z jeho smutných tváří. Nehoda a vše, co s ní souvisí je produktem závislosti na alkoholu a jistě si zaslouží přiměřený trest. Ale 4,5 roku v druhé nápravné skupině za pokus o vraždu? Takový rozsudek v ČR od roku 1989 nepadl,“ připomíná Bém.

Na českých silnicích se podle něj ročně stanou tisíce dopravních nehod pod vlivem alkoholu, s těžkým ublížením na zdraví a desítky, když přijde někdo o život. Do letošního rozsudku Vrchního soudu v Praze většinou končily podmínkami, tedy v případě dosud netrestaných pachatelů, či výrazně nižšími nepodmíněnými tresty. To vše se prý rozsudkem nad Romanem Janouškem změnilo.

Po Buddhovi a Ježíši Kristu tu máme postmoderní inkvizitory

Někdejší primátor hlavního města Prahy odpovídal také na otázku, zda se bojí, když na počátku roku řekl bývalý šéf rozvědky Karel Randák, že pokud by policie Janouška prošetřovala se stejnou důkladností jako Iva Rittiga, pak nevyhnutelně musí dojít na Pavla Béma.

Bývalý místopředseda na to uvedl, že jediné, čeho se bojí, je lidská hloupost a závist. A pak se také bojí lidí, jako je Karel Randák. „Nespokojení, kdesi hluboce ponížení. Jejich životním motorem je msta. Stylizují se do role mravokárců a takzvaných spasitelů, třetích probuzených po Buddhovi a Ježíši Kristu. Porušují jeden zákon za druhým. Říkám jim postmoderní inkvizitoři. Jsou nebezpeční pro svobodnou společnost stejně dnes, jako byli ve středověku,“ vysvětloval Bém.

Úplatky by se chlubil jenom psychicky nemocný člověk

Redaktoři časopisu Týden mu posléze prozradili, že jeden jejich známý, bývalý radní, jim v jakési opilecké chvilce upřímnosti tvrdil, že si bez problémů dokáže na úplatcích vydělat milion za den. Po Pavlu Bémovi chtěli vědět, zda je to reálné.

„Vidíte, kdybyste byli co k čemu, tak neřeknete jeden známý, ale pěkně byste nám svěřili jeho jméno a možná bychom se třeba dozvěděli i pravdu. Takhle opět pouze zůstane v uších i ústech čtenáře pachuť z toho, jací jsou ti politici vlastně gauneři. Co kdybych vám řekl, že mi jeden můj známý novinář řekl, že za peníze jsou novináři ochotni napsat cokoliv o komkoli?“ vrátil míč na stranu novinářů.

Ti mu na to odvětili, že bez důkazů jméno říct nemohou. A navázali na to tím, že slyšeli o tom, že si v některých městských částech prý radní ve spolupráci s politickými podnikateli přišli k platu i na 150 tisíc za měsíc. Někteří se tím prý chlubili, jak jsou šikovní. „Je i tohle nesmysl?“ otázali se někdejšího primátora.

Ten jim na to odvětil, že i kdyby to byla pravda, chlubil by s tím jenom někdo, kdo trpí závažnou psychickou poruchou. „Několik let jsem se termínům jako kmotr nebo politický podnikatel bránil, když slovo kmotr poprvé vyslovil Mirek Topolánek, myslel jsem si, že se zbláznil. Vždyť jeden byl jeho nejbližším kamarádem. Ale v posledních dvou letech jsem termínu politický podnikatel alias kmotr přišel na chuť,“ objasňoval Bém a poukázal při tom na ministra financí Andreje Babiše, kterého považuje za nejvlivnějšího lobbistu v Praze.

Zelená nafta sem, žlutá řepka tam

„Když se podívám třeba na Andreje Babiše, tak si říkám, jak mediálně se dá spojit zájem veřejný, mediální, politický i osobní. Hodíme to všechno do hrnce, zamícháme a uvaříme dort jako v pohádce „O pejskovi a kočičce“. A pak si to všechno sníme. Je to jakási forma postmoderního hedgingu neboli globálního zajištění rizik,“ řekl Bém a jal se termín dále vysvětlovat.

„Pojistím si evropské dotace do vlastní soukromé firmy, zagarantuji si státní příspěvky, nastavím daňové úlevy a zákony, které opět nesou výnosy právě mně – zelená nafta sem, žlutá řepka tam. Vlastní miliardové úvěry si zahedguji u bankovních ústavů, kde stát uchovává svoje finanční rezervy, a ve vteřině se tak stávám velmi bonitním dlužníkem. No a nakonec o mně můj vlastní pan šéfredaktor ze spřízněného slovensko-maďarského pohraničí (šéfredaktor Lidových novin Ištván Léko) napíše úvodník, jak prozíravě myslím na chudý lid a budoucnost naší země,“ ironicky dodává Bém.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…