Pavel Rychetský dostal výprask v tisku. Úprava volebního zákona může skončit špatně

10.07.2021 10:37

„Instalace politika do čela konstitučního tribunálu nepřinese nic dobrého,“ predikuje Petr Kamberský, komentátor Lidových novin, v souvislosti s blížícími se volbami a faktem, že Ústavní soud zrušil část volebního zákona porušujícího rovnost volebního práva. „Nebude-li po volbách Ivan Bartoš ani Andrej Babiš schopen složit ve Sněmovně většinu, víte, komu poděkovat,“ dodává směrem k předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému.

Pavel Rychetský dostal výprask v tisku. Úprava volebního zákona může skončit špatně
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfkomentátor LN Petr Kamberský

„Koukáte se na průzkumy nálad lidu? Radujete se, smutníte? Dost možná budete nejvíce smutnit po volbách, až se nikomu nepodaří sestavit většinovou vládu. A hlavním viníkem nebudou zlotřilí politici, ale několik soudců,“ píše Kamberský úvodem.

Když Václav Klaus jmenoval před osmnácti lety Pavla Rychetského předsedou Ústavního soudu, jen málo lidí varovalo před výraznou politizací soudu. „Čas ukázal, jak hluboce trefná tato predikce byla,“ dodává komentátor.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Kvůli zcela skandálnímu nálezu z letošního jara podle Kamberského dost možná nikdo nebude po říjnových volbách schopen složit vládu. „Ať už vyhraje kdokoli, bude mít méně mandátů, než by při stejném počtu hlasů získal kdykoli dříve. A pokud stále nikdo nechce vzít přímo do vlády ani Okamuru, ani komunisty, tak podle všeho ani ANO, ale ani Piráti, Starostové a SPOLU nedají 101 hlasů,“ upozorňuje.

A proč že je nález ÚS podle Kamberského tak skandální? Protože stejný volební zákon už dříve soud posuzoval, a nic protiústavního na něm neshledal. „Protože v nálezu soudci vůbec nevysvětlili, jak to, že popírají svoji vlastní judikaturu. A také proto, že předseda Pavel Rychetský se měl vyloučit, neboť daný zákon jako místopředseda vlády (Miloše Zemana) sám prosadil,“ připomíná.

Podle zákona o Ústavním soudu platí: „Soudce je též vyloučen, jestliže byl v téže věci činný při výkonu jiné funkce nebo povolání, než je funkce soudce Ústavního soudu.“

„Nebude-li po volbách Ivan Bartoš ani Andrej Babiš schopen složit ve Sněmovně většinu, víte, komu poděkovat. Václavu Klausovi, který udělal kozla zahradníkem a do čela Ústavního soudu posadil nepolepšitelného politika. Politika, jenž i na novém místě dělá politiku a důsledně prosazuje své politické postoje a sympatie,“ shrnuje Petr Kamberský závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…