Pavel na soudkyni ÚS nominoval Ronovskou z Masarykovy univerzity

27.06.2023 18:28

Praha - Další novou ústavní soudkyní může být Kateřina Ronovská, která nyní vede katedru občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Její nominaci prezident Petr Pavel dnes poslal do Senátu. Horní parlamentní komora to oznámila na svém twitteru. Celkem tak mají nyní senátoři během léta rozhodnout o třech adeptech na ústavní soudce, předchozím třem Pavlovým návrhům už koncem května vyhověli.

Pavel na soudkyni ÚS nominoval Ronovskou z Masarykovy univerzity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Ronovská na katedře občanského práva vyučuje od roku 1999, její šéfkou se stala o 20 let později. Profesorkou byla jmenována předloni. Vyučuje občanské právo hmotné, spolkové a nadační právo, věnuje se právu neziskových organizací a ochraně osobnosti. Počátkem století pracovala i na Nejvyšším soudu, v letech 2015 až 2017 byla předsedkyní akademického senátu Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

 

 

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Devětačtyřicetiletá Ronovská také působí v několika českých i zahraničních odborných společnostech a expertních skupinách. Je členkou expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při ministerstvu spravedlnosti a výboru pro financování a legislativu vládní rady pro nestátní neziskové organizace. Spolupracuje s Nadací Partnerství, Open Society Fund nebo Junákem. Od roku 2001 vede občanské sdružení Lávka.

Na senátní schválení od poloviny června čeká nominace někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra, minulý týden k němu přibyla místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Senát má na schválení nominací dva měsíce. V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida a 26. listopadu Radovana Suchánka. Pavel tak bude muset letos předložit ještě nejméně jednoho kandidáta na ústavního soudce.

Koncem května Senát vyslovil souhlas s tím, aby se ústavními soudci stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr i bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Obsadili místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejich mandát skončil 3. května.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…