Pavel skončil dovolenou a navštívil Zemana. Chystá se na konferenci do Mnichova

13.02.2023 11:51

Na zámek v Lánech přijel krátce před 11:00 zvolený prezident Petr Pavel, následující hodinu bude jednat s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem. Půjde o jejich první setkání po zvolení Pavla. Probrat by měli témata související s předáním úřadu. Po setkání Pavel v Hudebním salonu lánského zámku předstoupí před novináře.

Pavel skončil dovolenou a navštívil Zemana. Chystá se na konferenci do Mnichova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Oba politici po volbách vyjadřovali připravenost se potkat, žádný z nich ale několik dní nenavrhnul termín schůzky. Vzájemně očekávali iniciativu z druhé strany. Pavel nakonec nabídl datum setkání Zemanovi na dnešní den, ten návrh akceptoval.

Zeman avizoval, že s Pavlem bude chtít v Lánech mluvit o prezidentském údělu. Pavel měl naopak v plánu mimo jiné Zemana požádat, aby už nečinil do konce svého mandátu žádná zásadní rozhodnutí. Na mysli měl zejména jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Zeman ale v mezičase oznámil, že tento krok neučiní. Své rozhodnutí označil za vstřícné gesto na rozloučení. Pavel považuje Zemanovo oznámení za správné. Nevyloučil ale, že Zemanovi téma při dnešním setkání připomene.

„Předpokládám, že se dotkneme všeho, co bude souviset s předáváním funkce. Požádám ho i o maximální otevřenost,“ řekl Pavel již dříve k dnešní schůzce. Nemyslí si, že by mediální dohady o tom, kdo vzájemnou schůzku navrhne, mohly nějak poznamenat atmosféru setkání. Očekává konstruktivní přístup, který podle něj panoval i v případě schůzek ředitelů kanceláří či tiskových mluvčí.

Pavel si se svým týmem minulý týden vybral dovolenou, dnešek je prvním pracovním dnem. Na úterý již dříve avizoval jednání se svým týmem. Ve středu a ve čtvrtek bude na prvním výjezdu do regionu, navštíví Karlovarský kraj. V pátek a v sobotu se zúčastní bezpečnostní konference v Mnichově, kde počítá s možností bilaterálních schůzek.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Áá,éé bože ten Pavel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSTIPPY , 13.02.2023 12:33:02
je tak prázdný! Měli jsme tři rétoricky úžasné prezidenty, ale tohle? Pád, hluboký pád, rozplizlý, nevábný, nezajímavý. Proč tohle musí být můj prezident? Potisící říkám, lidi, choďte volit, neseďte doma nebo v hospodě.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …