Pavlův první rozhovor. Kritizoval populisty, co zneužívají lidský strach

09.03.2023 21:45

V rozhovoru pro ČT24 hovoří nový prezident České republiky Petr Pavel o inauguračním dni. Navrácení standarty vnímá jako symbol navrácení hodnot na Hrad. Zlobí se na populistické politiky, kteří občanům slibují vzdušné zámky. Na řešení problémů bude spolupracovat i s lidmi jiných názorů, říká. K valorizaci důchodů svůj postoj neuvedl. Evropští lídři mají dost politické korektnosti, Pavel si tudíž myslí, že jeho jednání ocení.

Pavlův první rozhovor. Kritizoval populisty, co zneužívají lidský strach
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Pavel nechal rozvinout standartu

Nová kapitola dějin české politiky. Tak byl uveden rozhovor s novým prezidentem České republiky na ČT24 po osmé hodině večerní v den inaugurace prezidenta Petra Pavla. Mezi lidmi dojatými dnešní inaugurací byla samozřejmě i jeho manželka Eva Pavlová. Prezident to vysvětluje sílou okamžiku i kouzlem Vladislavského sálu. Sám v něm byl již několikrát, nejsilnějším byl pro něj zážitek z roku 1995, kdy v sále přebíral svou první medaili za hrdinství. Tehdy byl nicméně, jak sám říká, jen jedním ze čtyřiceti dalších lidí. Dnes, když se na něj upíraly zraky celého národa, cítil menší tlak a nebyl prostor pro chyby.

Výhled na Prahu u Vladislavského sálu Petra Pavla pravděpodobně nikdy neomrzí, přiznává zkraje rozhovoru. Poprvé si dnes však při pohledu na Prahu uvědomil, že i on sám se dnes stává součástí historie České republiky. Spousta lidí ho varovala před jistým odtržením od reality, které by se mu v honosném prostředí Pražského hradu mohlo přihodit. „Mnoho lidí může mít tendenci tak trochu zpychnout, ale já doufám, že budu mít kolem sebe vždycky dost lidí, kteří mě v případě, že by mi to hrozilo, vrátí na zem,“ říká.

Svou kancelář, ve které by měl jakožto prezident úřadovat, stále ještě neviděl, dostat by se k tomu měl až zítra. Změny nepředpokládá, bude pracovat tam, kde je to třeba, bude to však z Pražského hradu, ujišťuje moderátora. Nastěhování může trvat do konce března. Jak to bude s bydlením, dosud vyřešené není, jako možnost Pavel uvádí, že ve všední dny by bydleli s manželkou na Hradě a na víkendy by jezdili domů. O denní dojíždění však nestojí, a to i přesto, že „motorkářská sezóna“ brzy začne, jak upozornil moderátor. Podle Pavla by jeho cesty na motorce některé členy ochranky nepotěšily. V nadcházejícím týdnu se plánuje sejít s šéfem ochranky Martinem Balážem. Počínaje zítřkem bude hlídán útvarem ochrany prezidenta.

Při obědě s Milošem Zemanem proběhlo předání klíče a seznámení se se státními vyznamenáními. „Pak jsme už měli naprosto věcnou debatu, která se týkala spíš zahraničněpolitických témat než konkrétně předání funkce,“ uvádí.

Česká republika je parlamentní republikou, prezident nemá na rozdíl od premiéra tolik pravomocí, vyvstává proto pro mnoho politických komentátorů otázka, proč se nedělá inaugurace právě premiéra. Podle Pavla však inaugurace není o faktické moci, ale o symbolu té pozice. „Jestliže by měl být prezident státnosti toho, kdo vlastně ten stát zastřešuje a poskytuje ta křídla všem, bez ohledu na jejich politické preference, tak je možná dobře, že u toho ty symboly jsou,“ říká a dodává, že lidé si tak alespoň uvědomí sjednocující prvek toho všeho. Lidé si to podle něj užívají.

Krádež standarty vnímá jako jisté vycítění veřejnosti, že Hrad opustily hodnoty. Tím pádem pak občané usoudili, že ten rok si Česká republika standartu jednoduše nezasloužila. Vrácení standarty pro Pavla dnes bylo příhodným symbolem a považuje to za správné. „Odklonění od hodnot cítilo mnoho lidí,“ říká, ale popírá, že by odcizení standarty tehdy schvaloval či se na něm účastnil. „Pro mě jako pro vojáka je naprosto přirozené takové symboly chránit, ne je odcizovat,“ prohlašuje.

V projevu na balkóně se vymezil proti populismu, v rozhovoru dál ale dovysvětluje, že to nemyslel tak, že v ČR existují nějací vyloženě populističtí občané. Nevyčítá jim, že nedokážou rozpoznat „vzdušné zámky“ leckdy naslibované politiky. „Spíš bych se měl zlobit na politiky, kteří tento druh politiky dělají,“ vysvětluje. Na řešení problémů chce spolupracovat proto i s lidmi, kteří mají jiné názory na to, jak by se k jistým cílům mělo dojít. „Jestli se aspoň na tom cíli shodneme, tak už to je dobrý začátek. Můžeme se pak pobavit o tom, jaké varianty zvolíme, aby pro obě nebo více stran byly ty varianty přijatelné,“ říká. Jednat s populistickými politiky a s politiky, kteří zneužívají panujících strachů a zklamání ve společnosti, je podle svých slov zvyklý. V minulosti s nimi již jednal, i nyní je ochoten jednat s tím, kdo přijde s konstruktivním návrhem.

Rozhovor se dále stočil k trestním oznámením na některé představitele Správy Pražského hradu. Pavel připomíná, že on sám něco takového již připustil. „Předpokládám, že podezření budou vyšetřena, a samozřejmě budu trvat na tom, abychom to dotáhli do konce. Pokud jsou tady věci, které vyžadují, aby je řešily orgány činné v trestním řízení, tak budou předány,“ uzavírá. Na dalším auditu trvat nebude, nevyskytne-li se případné další podezření.

Francouzský prezident Macron uvítal jeho pohled na věc ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Pavel se těší i na další jednání s ostatními lídry Evropy. Ti mají podle Pavla dost politické korektnosti, a proto jeho otevřené jednání ocení. „Máme na to – řečeno sportovní terminologií, abychom nehráli okresní přebor, ale evropskou první ligu, je potřeba se do toho dát,“ prohlašuje, docílit toho chce změnou mentality lidí republiky.

O svém postoji ke snížení valorizace důchodů v rozhovoru mluvit odmítl, proces prý ještě není uzavřen, odpověděl však na žádost hnutí ANO o ještě jedno sezení a to by se mělo konat 15. března. Hodlá jim poskytnout prostor pro vysvětlení jejich argumentů. Své konečné stanovisko chce Pavel poskytnout krátce po tomto jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…