Peake otevřeně o Bártovi a Klasnové. A o tom, proč úplně nevěřit Nečasovi

26.04.2012 11:21

Pohled do útrob Věcí veřejných a poznání, že Vít Bárta se řízení strany nevzdá ani ve chvíli, kdy by se stala předsedkyní, přiměl Karolínu Peake k odchodu z VV. V rozhovoru pro týdeník Reflex také přiznala, že v jednu chvíli už měla pocit, že začíná hynout na přátelství s Kateřinou Klasnovou.

Peake otevřeně o Bártovi a Klasnové. A o tom, proč úplně nevěřit Nečasovi
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Ani po odchodu z Věcí veřejných si vicepremiérka Karolína Peake nemyslí, že jde o rodinnou firmu. „Je to politický projekt a dítě člověka, jenž ho nechce pustit z rukou. Tomu dítěti je třicet, je to třicetiletý dospělý chlap, který pořád bydlí se svou maminkou. Ta mu pere, žehlí, vaří, ale jemu to už škodí,“ charakterizuje Peake v rozhovoru pro týdeník Reflex stranu, kterou nedávno opustila.

Když v souvislosti s uvažovanou kandidaturou na předsedkyni Věcí veřejných začala nahlížet do útrob strany, aby zjistila, za co by měla převzít zodpovědnost, začala být nervózní. „V jednu chvíli jsem nabyla dojmu, že naše grémium je naprosto iracionální seskupení lidí ovlivněných, nevím přesně čím. Že stále setrvávají na protestní notě a domnívají se, že musíme všechno rozbít. To jsem nebyla ochotna obhajovat,“ přiznává bývalá místopředsedkyně VV.

Bárta nedal záruky, že do řízení strany nebude vstupovat

Zároveň poznala, že Vít není ochoten ustoupit ze svých pozic. „Když jsme se bavili o tom, zda je schopen mi poskytnout záruky, že do řízení strany nebude vstupovat, nebo ho budu muset doma připoutat k radiátoru, tak nám oběma začalo být jasné, že se od strany odpoutat nemůže. Pro mě to byl jasný signál, že tam místo nemám,“ vysvětluje Peake.



Zásadně ovšem popírá, že by se v rámci Věcí veřejných podílela na nějakém dokumentu, kde by se psalo o provizích z veřejných zakázek, jak o tom spekulovala média. „Nikdy žádný takový dokument, kde bychom se bavili o tom, že se ze zakázek budou ubírat nějaká procenta, nebyl schválen, podepsán ani se podle něj Věci veřejné, pokud vím, neřídily,“ tvrdí Peake v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Na přátelství s Klasnovou už začala Peake trochu hynout

V něm se také vyznává z přátelství k Vítu Bártovi a jeho ženě. „Obzvláště Kateřinu Klasnovou jsem měla a pořád mám velmi ráda. Teď jsou mezi námi pochopitelně hluboké příkopy. V jednu chvíli jsem zkrátka měla pocit, že už na to přátelství začínám trochu hynout. Ale vůbec jí to nevyčítám. Pro ni je zásadní její muž, s nímž spojila svůj život,“ konstatuje vicepremiérka Peake.

Velkým zlomem pro vzájemné vztahy byl soudní verdikt, který vynesl Vítu Bártovi podmíněný trest. Kateřina Klasnová i její muž jím byli silně dotčeni a ovlivnilo to i situaci ve Věcech veřejných. „Přijala pocit křivdy a znovu opakuji, že to chápu. Ale to neznamená, že se do toho nechám vtáhnout i já. Nejsem indická vdova, které umře manžel a ona skočí do plamenů za ním,“ upozorňuje Karolína Peake.

Nečas je schopen kdejakého politického cynismu

Za dobu svého působení ve Věcech veřejných se nesetkala s tím, že by se ji pokoušel Vít Bárta koupit. „Vítek zas není takový, že by se snažil každého si koupit. On ví, že na někoho platí slova jako já ti věřím, zvládneme to, podporuji tě. Na někoho platí půjčka, protože je ve finanční nouzi. Někoho zas po jeho malém rodném městě necháte povozit ve ferrari,“ poznamenává Peake.

Vypadá to, že vicepremiérka přesměrovala svou loajalitu od Víta Bárty k premiéru Petru Nečasovi, který i na ni působí jako velký slušňák. „Ale za poslední dva roky, kdy jsme s premiérem jednali, jsem z něj získala pocit, že je schopen kdejakého politického cynismu, aby vybojoval svou hru. Že bych mu v tuto chvíli stoprocentně věřila, že jedná jenom se mnou, že neprobíhají boční jednání, tomu nevěřím,“ uvědomuje si Peake politickou realitu.

Návrat do ODS nevylučuje, ale přednost by dala něčemu novému

V minulosti byla krátce členkou ODS, a proto nepřekvapuje, že se objevují hlasy o jejím možném návratu do této strany. „Mně se moc nechce. Tu nabídku nemám a v tomto volebním období bych radši dala šanci něčemu novému. ODS má bohužel strašně moc svých problémů. Ale naučila jsem se nic nevylučovat,“ ponechává si vicepremiérka Peake pootevřená i tato vrátka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…