Pečinka: Babiš se nakonec obrátí na Okamuru. CEFC je krach Zemanovy východní politiky

22.05.2018 14:10

Komentátor Bohumil Pečinka v rozhovoru pro server Info.cz zhodnotil politickou situaci a nastínil, co nás asi čeká. Mnoho ostrých slov pronesl především na adresu ČSSD. To, co tato strana dnes předvádí, prý už lidi nezajímá. Vedení ČSSD by konečně mělo říct, co bude. Přitom by v nastalé politické situaci mohla hrát důležitou politickou roli. Především by mohla bránit Babišovu pokusu o převrat v bezpečnostních složkách. Pečinka nepochybuje, že se takovýto převrat odehrává před našima očima. Ránu dostal i Miloš Zeman.

Pečinka: Babiš se nakonec obrátí na Okamuru. CEFC je krach Zemanovy východní politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Především sledujeme spoustu pohybů, které vůbec nedávají žádný smysl,“ začal zostra Pečinka v narážce na vnitrostranické referendum ČSSD. Zatímco italské hnutí Pěti hvězd dokázal uspořádat jakési vnitrostranické referendum za 24 hodin, česká sociální demokracie si na to vzala měsíc, což podle znalce politické situace ukazuje, že ve straně chybí jasný lídr, který by věc rozhodl a strana jeho rozhodnutí respektovala. Žádná politická strana na světě by měsíc trvající vnitrostranické referendum nepřežila bez velkých šrámů,“ dodal varovně směrem k sídlu ČSSD Lidovému domu. „Je to zničující pro tu stranu,“ zasadil ránu komentátor.

Už na sjezdu mělo prý zaznít jasné slovo: Pojďme do vlády a proč, nebo do ni nevstupujme a proč. ČSSD bude mít hodně práce s povstáním z popela, ať už bude ve vládě nebo v opozici. To, co se v ČSSD děje teď, je snaha vedení zbavit se odpovědnosti. Podle Pečinky má celá tato situace cimrmanovské rysy. A veřejnost už to nezajímá. Pečinka se proto chopil iniciativy a jako komentátor sdělil sociální demokracii, co by měla udělat.

„Posláním sociální demokracie podle mě teď je být v té vládě a zadržovat Andreje Babiše (ANO). Jestli to ta strana nechápe a využívá to jedno křídlo proti druhému a ještě to křídlo, které by chtělo vstoupit do vlády, není schopno se za to jednoznačně postavit, jestliže předseda Hamáček není schopen říct, pokud nevyjde to vnitrostranické referendum o vstupu do vlády, já odstupuji, třeba takovéto gesto, aby tomu dal tu váhu... Tak si asi v té vládě nezaslouží být,“ nebral si Pečinka vůči vedení ČSSD servítky.

Pokud by byla ČSSD ve vládě, měla by poukazovat na to, kde všude má Andrej Babiš střet zájmů. Stejně tak musí bránit podle komentátora evidentnímu pokusu o rozchvrácení mnoha úřadů. „Měla by vyvažovat to, když dochází k evidentnímu převratu v bezpečnostních složkách,“ pronesl Pečinka.

Politické strany teď nesmí házet flintu do žita a musí bránit demokracii. Kupříkladu Finové po druhé světové válce ukázali, že obratnou politikou lze udržet demokracii v chodu. Československo to po roce 1945 nedokázalo. Příklad Finska ukazuje, že za demokracii má smysl bojovat.

Pár slov pronesl Pečinka i na adresu Miloše Zemana. Jan Hamáček a Andrej Babiš by měli jednat jako suverénní politici. Nemělo by se dít to, co vidíme, že předseda nejstarší české politické strany jede na Hrad a prezidenta seznámí s kandidáty na ministry dřív, než vlastní spolustraníky. „Přijímá se vedoucí úloha Miloše Zemana v politickém systému. Je to podobné vedoucí úloze KSČ, akorát to není zakotveno v té Ústavě,“ varoval Pečinka. Pánové Babiš a Hamáček přisuzují mnohem větší roli prezidentovi, než mu podle Ústavy náleží. Prezident se jistě smí vyjadřovat k ministrům, ale tyto debaty se musí odehrávat v zákulisí, nikoli veřejně. Pokud se to děje veřejně, lidem to vnucuje představu, že v České republice máme cosi jako poloprezidentský systém, což rozhodně nemáme.

Navíc se to celé děje v okamžiku, kdy se čínská investiční skupina CEFC, na kterou Zeman tolik vsadil otřásla v základech. „To, čeho jsme svědky je naprostý krach jeho východní politiky,“ vypálil Pečinka na prezidenta. „Nejdřív vsadil na východní politiku ve vztahu k Rusku. Tam se ukázalo, že kvůli sankcím a dalším věcem tudy cesta nepůjde. A následně vsadil na Čínu. Ale kdyby vsadil na Čínu. On vsadil na jednu investiční skupinu, která zkrachovala,“ pokračoval v kanonádě host.

Zkrátka se prý ukázalo, že Miloš Zeman už dnes hájí zájmy jedné jediné skupiny kolem Jaroslava Tvrdíka a několika dalších lidí. To není nic jiného, než krach. Ukázalo se, že věci, co Zeman sliboval, byly jen bublinou. „Prezident by se měl vzpamatovat a uvědomit si, že hájí zájmy celé České republiky a ne jedné zkrachovalé investiční skupiny,“ doporučil Hradu komentátor.

Nakonec padlo pár slov i na adresu hnutí ANO. Někteří z první generace politiků hnutí ANO nechtějí mít nic společného s tím, co se děje a raději odcházejí z politiky. Nelíbí se jim, že se Babiš bude opírat nejen o komunisty, ale také o SPD Tomia Okamury. ČSSD je prý dnes natolik rozpolcenou stranou, že se Babiš pravděpodobně obrátí i na Okamuru, aby si udržel moc.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…