Pečlivě připravený tunel. Tak policie hodnotí kauzu ProMoPro

16.04.2012 11:22

Řada komentátorů poukazuje v souvislosti s pátečním nepravomocným odsouzením Víta Bárty na to, že je třeba posvítit si na počínání celé řady politiků. Velmi často se objevuje jméno ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ve spojitosti s kauzou ProMoPro. Server Aktuálně.cz na základě policejních zpráv prohlašuje, že kauza ProMoPro byla předem připraveným tunelem na státní kasu.

Pečlivě připravený tunel. Tak policie hodnotí kauzu ProMoPro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

„Znalecký posudek, který si nechala vypracovat policie, jasně říká, že půlmiliardová zakázka spojená s pořádáním českého předsednictví EU a týmem Alexandra Vondry stála o 388 milionů korun víc, než měla. Z předražených stamilionů za audiovizuální techniku se část rozpustila u majitelů firmy ProMoPro či subdodavatelů, a 135 milionů korun pak skončilo na rakouském účtu s kódem AT50195000205840003,“ píše server.

Přístup ke kontu měl výlučně podnikatel Libor Veverka, který je dnes mezi obviněnými. Ministr Vondra mezi obviněnými prý není, ačkoli byl v inkriminované době ministrem pro evropské záležitosti, který měl přípravu evropského předsednictví na starosti.

Neměl jsem tušení o tunelu

Sám Vaverka ovšem prohlašuje, že jednal pouze na příkaz muže stojícího v pozadí, jakého Afroameričana jménem Erickson Raymond Christopher, který má mít podle Vaverkových slov kontakty po celém světě. Vaverka neměl tušení, že tento pán v podstatě plánuje odčerpání peněz z rozpočtu ČR. Prostředky skončily např. v rakouské bance, ale tamní úřady je nechaly zablokovat kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Za zmínku stojí, že Vaverka udržoval kontakty ve státní správě již delší čas. Na přelomu tisíciletí například působil na ministerstvu zahraničí v odboru, který byl podřízený vládnímu zmocněnci pro summit NATO. A tím byl dnešní ministr obrany Alexandr Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…