Pečují o potřebné a jdou za Drábkem: Neškrtejte nám peníze

30.03.2012 6:56

Zástupci neziskových organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, jdou dnes k ministrovi práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09) kvůli financování sociálních služeb. Chtějí na ně od něj získat další půl miliardy korun. Už dřív uvedli, že jinak hrozí uzavření více než dvou stovek zařízení. Pokud se prý nedohodnou, plánují další kroky.

Pečují o potřebné a jdou za Drábkem: Neškrtejte nám peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Ministerstvo práce má letos na služby rozdělit asi 6,2 miliardy korun. Podle ministrovy mluvčí Viktorie Plívové je to i přes úsporné škrty o sto milionů víc než loni. Předloni stát poskytl 6,8 miliardy a v roce 2009 to bylo 7,4 miliardy. Podle ministerstva by se na financování měly začít víc podílet kraje, které mají služby pro své obyvatele zajistit. Drábkův úřad poukazuje na to, že v průměru poskytují jen necelých sedm procent výdajů na péči o potřebné, zatímco ministerstvo dává pětinu peněz. Kraje se brání a chybějící peníze ze svého rozpočtu do služeb přilévat nechtějí.

Někteří provozovatelé služeb už se nechali slyšet, že jim hádky mezi kraji pod vedením opoziční ČSSD a pravicovým ministerstvem příliš nepomohou. Zástupci velkých organizací už dřív uvedli, že by případné uzavření více než 200 zařízení dopadlo na 25.000 postižených, seniorů a dalších potřebných. O práci by navíc mohlo přijít asi 1400 lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…