Pehe: A Klaus svého tajemníka pro EU nejmenuje?

06.09.2011 9:51

Premiér Petr Nečas minulý týden i přes nesouhlas TOP 09 jmenoval státního tajemníka pro EU. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na to reagoval tím, že si zvolil svého. Politolog Jiří Pehe ironizuje: Už chybí jen, aby si svého zvolil i Václav Klaus.

Pehe: A Klaus svého tajemníka pro EU nejmenuje?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe vidí za sporem o státního tajemníka pro EU především spor odlišných vztahů k unii, které jednotlivé koaliční strany mají. "Ve světle proevropských postojů TOP 09 na jedné straně a euroskeptických (oficiálně 'eurorealistických') postojů ODS na straně druhé má totiž Česko nyní de facto jednoho státního tajemníka pro Evropskou unii a jednoho, s trochou nadsázky, proti Evropské unii," píše Pehe ve svém komentáři v deníku Právo.

Jelikož je ovšem "eurorealistický" postoj ODS podle politologa pro prezidenta Klause, který je "eurofobní", stále ještě "proevropský", nabízí se otázka, jestli jednoho státního tajemníka nebude chtít jmenovat i on sám.

"Pokud to zákon nedovoluje, jistě by se to dalo v naší banánové demokracii obejít vytvořením virtuálního postu 'vicekancléře', tak jak to učinil dle prezidenta nejlepší polistopadový ministr školství, když se rozhodl zbavit Ladislava Bátory jeho povýšením. Možná by Bátora mohl vzít obě funkce," ironizuje Pehe.

Ve stínu relativně nedůležitých sporů ale podle politologa leží hlavní problém, který koalice má - nejsou to totiž partneři, nýbrž soupeři. "Jestliže se koaliční strany nedokážou dohodnout rozumně ani na Bátorovi nebo státním tajemníkovi pro Evropskou unii, proč by měl kdokoliv věřit, že vědí, co dělají v oblasti důchodů, zdravotnictví, daní nebo čehokoliv jiného?"

Čtěte:

Nečas jmenoval tajemníka pro EU. A Schwarzenberg zase svého

Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…