Pehe: VV jsou sliz, Kalousek má pravdu. A od slizu se upatlaly reformy

06.04.2012 10:03

„Odporný a slizký“ popis koaličního partnera místopředsedou TOP 09 vstoupí zcela jistě do dějin české politické terminologie, stejně jako „mazánek“, nebo „kolibřík“. V komentáři pro deník Právo to píše v reakci na aktuální vládní krizi politolog Jiří Pehe.

Pehe: VV jsou sliz, Kalousek má pravdu. A od slizu se upatlaly reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

"Sliz, jak známo, je označení pro viskózní a mazlavou hmotu, která nemá žádnou zřejmou strukturu, mozek, a vůbec už ne páteř. Je tekutá, takže naplní jakoukoliv formu, sama ale žádný tvar neudrží. A je pro většinu lidí vskutku odporná. Až potud je Kalouskův popis VV podivuhodně přesný," říká Pehe. Podle jeho názoru je zajímavé, že i přes toto konstatování faktu se ministr financí a premiér nevzdávají naděje, že se jim podaří mazlavého koaličního partnera vměstnat do pevného rámce koaliční dohody. "Že se jim přitom zvedají žaludky, je nabíledni; vždyť práce se slizem není nic příjemného," říká Pehe. "Odpověď na otázku, proč něco tak odporného podstupují, není snadná. Možná si opravdu myslí, že si národ zaslouží dobro jejich reforem, i když prosazených společně se slizkou a odpornou hmotou," tvrdí politolog.


 
Potíž je podle jeho slov v tom, že "sliz je lepkavý, ulpívá a nelze se ho snadno zbavit" a připomíná, že zahrádkáři bojující s plzáky "by mohli povídat".

Jiří Pehe v této souvislosti konstatuje, že ODS i TOP 09 "už jsou jím natolik upatlané", že se i tyto strany začínají stávat pro mnohé voliče slizkými a odpornými. "A podobně je to s reformami, které spolu s VV prosadily. I na nich ulpěl jakýsi politický sliz, který je činí pro citlivější nátury těžko stravitelnými stejně, jako by nikdo rozumný nepozřel plzáka," píše dále.
 
K tomu všemu ODS má podle Peheho i dost slizu vlastního: kolibříky, mazánky a kmotry. Pokud se prý TOP 09 a ODS rychle nevymaní ze vztahu se "slizkým a odporným" partnerem, a nezačnou s očistou, "skončí na smetišti" podobně jako štítivými zahrádkáři posbíraní a pro jistotu ještě krutě uvaření plzáci.

"Cynici ale namítnou, že k tomu se nakonec neodhodlají, protože žaludky mají ve skutečnosti silné a dobře vědí, že vydržet nápor véčkařského slizu znamená v konečném součtu zůstat u lizu. I proto koalice zřejmě přežije a i proto česká pravice dopadne jako ta slovenská," končí politolog svůj komentář. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…