Pehe se posmívá Klausovi: Totální levicový kosmopolitní nesmysl?

28.09.2010 16:04

Politolog Jiří Pehe nesouhlasí s teoriemi Václava Klause o tom, že OSN chce globálně vládnout a nelíbí se mu ani Klausova myšlenka ji "zeštíhlit", píše na svém blogu.

Pehe se posmívá Klausovi: Totální levicový kosmopolitní nesmysl?

Politolog Jiří Pehe nesouhlasí s provokativní tezi prezidenta Václava Klause, že idea globálního vládnutí je „totální levicový kosmopolitní nesmysl".

Pehe podotýká: "Jen málokdo sní o globální vládě (global government), což je pojem, jenž Klaus, jak se zdá, směšuje s pojmem global governance, který se do češtiny nedá přesně přeložit a o který v současné diskuzi především jde." Za nejlepší český překlad, výraz považuje Pehe „globální správa".

Pokud má Klaus pravdu, jsou různé prestižní instituce nesmyslné

Pehe ve svém příspěvku napsaném pro Deník Referendum tvrdí, že pokud bychom dali Klausovi za pravdu, museli bychom odkázat do říše totálních levicových kosmopolitních nesmyslů celou řadu prestižních institucí a respektovaných osobností, od nejrůznějších zcela nelevicových think-tanků až po prestižní západní univerzity a profesory, jakož i některé státníky.

Pehe dále píše, že v kontextu „global governance" se takÉ mluví o nejrůznějších modelech. Některé vskutku kladou důraz na posilování stávajících mezinárodních institucí jako je OSN, jiné mluví o globálních sítích, v nichž hrají primární roli nadnárodní občanská společnost a jasnější i lépe vynutitelná pravidla fungování mezinárodního společenství.

Pehe: OSN neusiluje o globální vládnutí

"Je dobře, že se tato debata přenesla z roviny teoretických diskuzí na půdu OSN. Nebyla tam přenesena proto, jak naznačil Klaus, že právě OSN usiluje o globální vládnutí, či v něm dokonce chce hrát ústřední roli," píše Pehe. Ale OSN se podle něj stala přirozeným fórem pro takovou debatu, protože je to jediná skutečně globálně fungující mezinárodní organizace, jakkoliv má mnoho nedostatků.

Politologovi se nelíbí, že Klaus ve svém ekonomizujícím pohledu na svět například směšuje zcela legitimní debatu o „global governance" se snahami čelit světové ekonomické krizi větší regulací trhů.

Klausova ideologie "neviditelné ruky" je cesta ke katastrofě

"Klausova ideologie "neviditelné ruky" aplikovaná na fungování mezinárodního společenství by byla nejrychlejší cestou k nějaké další globální katastrofě. Genocidy a podobné události mají totiž, pokud se proti nim včas nezasáhne, tendenci přerůstat národní hranice a měnit se v mezinárodní krize, obzvláště v době, kdy globalizace svět stále více propojuje. Už proto by OSN měla být dozajista reformována tak, aby byla silnější," a ne jak si přeje Václav Klaus ji zeštíhlit, uvádí Pehe.

Související:

Klaus se ÚS mstí, napsal Pehe. Připojil i seznam důvodů

Pehe: Nečas jde proti zákonu o státní službě. Pomůže tím korupci

Klaus promluví v OSN o globální vládě. Setká se i s Obamou

Kníže: Delegaci do OSN vede Klaus. Spory nečekejte

Prezident: OSN má státy reprezentovat, ne jim vládnout
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…