Pekarová dražila dary sněmovně od Rusů. Výtěžek půjde na Ukrajinu

14.04.2022 18:20

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vydražila předměty, které v roce 2018 obdržel její předchůdce Radek Vondráček (ANO) od předsedů obou komor ruského parlamentu. V dražbě se vybralo 250 tisíc korun, peníze by měly putovat na neprůstřelné vesty pro Ukrajinu.

Pekarová dražila dary sněmovně od Rusů. Výtěžek půjde na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Talíř od Vjačeslava Volodina a obraz od Valentiny Matvijenkové v Moskvě při své cestě do Ruska převzal Radek Vondráček a poté byly předměty umístěny v budově Sněmovny. To se ale rozhodla Pekarová Adamová změnit. „Myslím si, že není patřičné, abychom jej v této době, během války na Ukrajině, tady vystavovali,“ uvedla podle informací serveru Idnes.cz. 

Vondráček dražbu zkritizoval, je to podle něj ubohost. „V tom je vše. Ubohost pětikoalice. Fakt, že Adamová vyhlásí aukci na předmět ze státního majetku a nedojde jí, že už vůbec nemůže určovat, kam by případně výnos z prodeje státního majetku šel, nejlépe ukazuje sebestřednost této vládní party,“ napsal na twitteru. To si ale nenechala Pekarová Adamová líbit.

„Někdy by to chtělo trochu nadhled, pane kolego. Je to pro dobrou věc,“ reagovala šéfka Sněmovny s tím, že za získané peníze chce nakoupit neprůstřelné vesty, které nezisková organizace Post Bellum dodává na Ukrajinu pro tamní domobranu.

Vondráčkova cesta do Ruska v roce 2018 za Matvijenkovou a Volodinem byla terčem kritiky z řad tehdejší opozice. „Váš přístup k Rusku není úplně rovný, je lokajský,“ uvedl dnešní ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Naopak prezident Miloš Zeman cestu tehdy vítal, ačkoliv byla Matvijenková i Volodin od anexe Krymu v roce 2014 na sankčním seznamu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …