Pekarová hlasování nejspíš ustojí, tuší Schillerová. Aspoň si ale projde „uličkou hanby“

04.04.2023 17:10

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová by v úterý měla čelit pokusu o své odvolání. To kvůli údajnému stranění vládní většině vyvolala obě opoziční uskupení ANO a SPD. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové se dá očekávat, že poslanci pětikoalice Pekarovou Adamovou podpoří, ale ta si alespoň „projde uličkou hanby“.

Pekarová hlasování nejspíš ustojí, tuší Schillerová. Aspoň si ale projde „uličkou hanby“
Foto: psp.cz
Popisek: Opozice obstruuje ve Sněmovně. Andrej Babiš odmítá opustit řečniště.

„Hlasování proběhne poprvé v novodobé parlamentní historii. Impulzů bylo několik, posledním bylo naprosto nezvládnuté řízení schůze při projednávání pravděpodobně protiústavní valorizace důchodů,“ prohlásila Schillerová před schůzí, jak píše server Novinky.cz.

„Předsedkyně Sněmovny by měla být reprezentantem všech poslanců,“ uvedla Schillerová s tím, že vládní poslanci s největší pravděpodobností Pekarovou Adamovou podrží, a od opozice jde spíše o zvednutý prst. „Mohli by si alespoň uvědomit, že takto vykonávat funkci nelze. A holt si uličkou hanby dnes projde,“ dodala.

Kritika předsedkyně Sněmovny se vztahuje zejména k vedení schůze v době, kdy u řečnického pultu při opozičních obstrukcích několik hodin řečnil Andrej Babiš. Ten místo odmítl opustit i poté, co vládní poslanci schválili omezení řečnické doby i pro poslance s přednostním právem.

Pekarová Adamová jakékoli pochybení odmítá a připomíná, že to byl právě Andrej Babiš, který nerespektoval rozhodnutí Sněmovny, a další opoziční poslanci, kteří kolem něj postavili hradbu těl. „Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s Andrejem Babišem a navrhne mé odvolání z funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny. Jsem ve Sněmovně zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel včetně slušného chování. To, že se to opozici nelíbí, je jejich vizitkou,“ reagovala Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …