Pekarová jásá. Na Tchajwanu vyhrál prezidentský kandidát nakloněný USA

13.01.2024 15:59

Tchajwanci volili prezidenta a vybírali mezi dvěma kandidáty, kde jeden prosazoval větší spolupráci ostrova s Čínou a druhý kladl důraz na spolupráci s USA. Hlasy všech voličů ještě nejsou definitivně sečteny, ale po sečtení asi dvou třetin hlasů se zdá, že zvítězil kandidát prosazující větší nezávislost na čínských komunistech.

Pekarová jásá. Na Tchajwanu vyhrál prezidentský kandidát nakloněný USA
Foto: Repro: X
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová ve spolupráci s Tchaj-wanem

Již mimo prezidentský úřad vyrazil na Tchaj-wan Václav Havel. Z vysokých politických představitelů se k podobnému kroku chystal někdejší předseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera, ale ten během příprav na cestu nenadále zemřel. Na Tchaj-wan poté vyrazil jeho nástupce ve funkci Miloš Vystrčil, taktéž z ODS, který na půdě tchajwanského parlamentu prohlásil „já jsem Tchajwanec". A po něm do třetice vyrazila na ostrov ještě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Tchajwanci si teď volili prezidenta. Proti sobě stáli současný viceprezident William Laj z Demokratické progresivní strany (DPP), který prosazuje prohloubení spolupráce s USA a větší nezávislost na Číně, a kandidát opozice Chou Jou-i, který by raději vylepšoval vztahy s čínskými komunisty. Stalo se tak navzdory tomu, že Čína rámovala volbu jako výběr mezi válkou a mírem. O tomto orámování prezidentských voleb informovala agentura Reuters.

„V předvolebním období Čína odsoudila Lai jako nebezpečného separatistu s tím, že jakékoli kroky směrem k formální nezávislosti Tchaj-wanu znamenají válku, a odmítla Laiovy výzvy k rozhovorům,“ uvedla agentura Reuters.

Již zmíněná předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová rozhodnutí Tchaj-wanců uvítala.

„Dnes na Tchaj-wanu proběhly svobodné volby, které připomněly zásadní rozdíl mezi demokracií a komunistickou totalitou, kde něco takového neznají. Srdečně blahopřeji Williamu Lajovi k vítězství a těším se na další prohloubení spolupráce s naším blízkým partnerem,“ uvedla Pekarová Adamová.

MPA promlouvá

Také americká zpravodajská stanice CNN napsala, že Tchajwanci dali jasně najevo, co si myslí o výhružkách Číny, když zvolili vládního kandidáta, který sice Číně nabízí jednání, ale odmítá se jí podřizovat.

„Říkáme mezinárodnímu společenství, že mezi demokracií a autoritářstvím stále stojíme na straně demokracie,“ řekl William Laj.

„Budu jednat v souladu s naším demokratickým a svobodným ústavním pořádkem způsobem, který je vyvážený a zachovává status quo přes úžinu,“ dodal. „Zároveň jsme také odhodláni chránit Tchaj-wan před pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny.“

„Je to také další pohrdání osmi lety stále silnější taktiky vůči Tchaj-wanu pod vedením Si Ťin-pchinga, který přísahal, že případné ,znovusjednocení' ostrova s pevninou je ‚historickou nevyhnutelností‘,“ uvedla CNN.

BBC doplnila, že příznivci dosavadního viceprezidenta nadšeně jásají. Jásají, i když dosud vládnoucí strana nemá většinu 57 křesel v parlamentu. Získala 5 křesel. Nejsilnější opoziční strana Kuomintang, která prosazuje urovnávání vztahů s Čínou, získala 52 mandátů ze 113.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano, ideově jsou Tchajwanci spřízněni, ale fabriku postavili v Sasku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 13.01.2024 17:08:33
a jediné, co Pekarová přitáhla do ČR byla jakási obrmedaile kterou jí věšeli zezadu na krk, ve které vypadala jak kráva v krumpolci a ta mohla stát výrobně tak dvě naše stovky. Jednu ona, jednu Vystrčil, přitáhli hodnotu tak pětistovku. To je vše. Investice nic. A tak na tom stavět, nevím, nevím. Ale ať si zajásá, když jí to pomůže ke štěstí. Zatím zřejmě na Tchajwanu zapůsobili s Vystrčilem tak "důvěryhodně", že Tchajwan přesměroval investice v Evropě jinam.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…